Timişoreanul Vasile Mardare face praf festivalul Folk You: „Nu mai cântaţi fără...

Timişoreanul Vasile Mardare face praf festivalul Folk You: „Nu mai cântaţi fără bani“!

0
DISTRIBUIȚI

mardare

Cantautorul timişorean Vasile Mardare consideră că organizatorii festivalului Folk You „îngroapă“ genul muzical pe care îl promovează şi susţine că există alte manifestări care sunt mult mai reprezentative pentru acest gen muzical.

„Mă întreb, în fiecare an, de ce atâta discuție pe marginea unui festival care, în loc să crească și să scoată la suprafață un gen de muzică, care spun ei că devenise necunoscut, ei îngroapă mai tare acest gen. Toată lumea mă întreabă dacă merg la Folk You. Nu, nu merg și nici n-am să merg vreodată. Doar ca turist în Vamă. Pe mine nu mă reprezintă acel festival. Eu mă regăsesc cu bucurie în alte manifestări. Cum ar fi: Pecica-Folk pe pâine, Mediaș, Botoșani, Blaj, Fălticeni, Covaci… Măcar în aceste locuri chiar se promovează folkul. La Folk You nu prea. De 40 de ani aceeași oameni. Cu excepția celor ce au mai luat țepe cu banii“, spune Vasile Mardare.

Timişoreanul îşi promovează noul album, „Anii cei mai frumoşi”, printr-un turneu care a debutat în data de 21 iunie, la Dublin, în Irlanda. Artistul a susţinut recent un recital în cadrul festivalului Mai Folk, desfăşurat la Penisunea Anette din satul Covaci (la şapte kilometri de Timişoara) şi crede că în oraşul nostru muzica folk se mişcă foarte greu.

În ceea ce priveşte festivalul Folk You, timişoreanul consideră că debutanţii care cântă la această manifestare nu reuşesc să primească destul timp pentru a convinge spectatorii.


„Artiştii noi nu îi găsim decât dacă citim bine programul, pentru că pe scenă n-ai timp să-i vezi. Una strofă și refren și gata. Ăsta-i timpul acordat pentru debut. Promovarea noutăților, vă întreb, așa se face? Domnilor organizatori, ascultați radioul public să auziți cum se face debutul unui artist. De 20 de ori pe zi o piesă. O înveți și dacă nu vrei. Dar să nu spun mai multe, eu rămân la părerea mea. Acel festival nu-i de mine. Eu încă sunt debutant și debutul meu nu vreau să dureze 5 minute. Cu respect pentru toți colegii care cântă la Folk You, măcar luați-vă banii! Vorba unui prieten din breaslă: «nu mai cântați fără bani!»“, a mai adăugat Vasile Mardare.

Muzicianul a câştigat anul acesta toate cele trei categorii la care a fost nominalizat în cadrul premiilor ForeverFolk, respectiv „artistul folk al anului“, „cel mai bun album folk“ şi „cea mai bună piesă folk“. Una din piesele lui Vasile Mardare (Am să te iubesc) a fost inclusă şi în compilaţia Made in TM, care reuneşte nu mai puţin de 31 de melodii ale unor artişti din oraşul nostru şi care a fost lansată în cadrul evenimentului 48 de ore – Made in TM.

Cea de-a zecea ediţie a festivalului Folk You va avea loc în perioada 31 iulie – 2 august la Vama Veche şi îi are ca invitaţi pe Fitil Aprins, Adrian Ivanițchi, Walter Ghicolescu, Ovidiu Mihăilescu, Mihai Napu, Zuralia Orchestra, Andrei Păunescu, Paula Seling, Niște Băieți, Alternosfera, Byron, Kempes, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, Ovidiu Scridon, Adrian Sărmășan, Proiectul Tivodar, Dinu Olărașu, Emeric Set, Zoia Alecu, Trooper, Ducu Bertzi& Mihai Neniță, Nicu Alifantis, OCS, Taxi, Pasărea Rock, Folk Frate!, Silvan Stâncel, Contraste, Maria Gheorghiu, Basska, Alexandru Andrieș, Alina Manole Band, Ada Milea, Florin Chilian, Vița de Vie, Travka şi Vama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.