Torționarul comunist stabilit la Peciu Nou: „Nu am folosit ciocanul, am folosit...

Torționarul comunist stabilit la Peciu Nou: „Nu am folosit ciocanul, am folosit un levier”

7
DISTRIBUIȚI

constantin istrate captura video digi

Constantin Istrate (88 de ani), este al patrulea torţionar pentru care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. Bătrânul locuiește cu familia în comuna timișeană Peciu Nou și susține că i se spune în mod eronat ”torționarul cu ciocanul”. El folosea un levier ca să își chinuie victimele.

Cunoscut pentru funcțiile de conducere în penitenciarele comuniste, Constantin Istrate  a recurs la torturi şi pedepse greu de imaginat. I se datorează decesul a peste 210 de deţinuţi politici, în numai trei luni din perioada în care a fost comandant de penitenciar la Gherla, potrivit Institutului.


Locotenent major (r) Constantin Istrate – care a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Colonia de muncă Oneşti în perioada decembrie 1953-mai 1954, respectiv la Penitenciarul Gherla în august 1957-noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262, precum şi pe cea de comandant al Penitenciarului Gherla, din decembrie 1958 până în martie 1959  – a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate.

Torționarul a admis, pentru postul de televiziune Digi24, că  o parte dintre acuzații sunt adevărate. „O parte din ele sunt reale, însă în cea mai mare parte ele sunt înscenări”. Constantin Istrate a spus că nu folosea un ciocan, pentru a bate deținuții: „Dar nu cu ciocanu’, că am folosit ciocanul, ci am folosit un levier… Nu aveam ciomege, era interzis în puşcărie orice formă de contondent”.

Anterior cazului Istrate, IICCMER a mai solicitat procurorilor să îi cerceteze pe torţionarii Alexandru Vişinescu, Ioan Ficior şi Florian Cormoş, iar în cazul lui Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013, institutul a prezentat rezultatul investigaţiilor.

Foto: captură video Digi24

7 COMENTARII

  1. Probabil ca are si o pensie frumusica, pe care o haleste cu succes de vreo 25 de ani sau mai bine… Si probabil are si o gramada de neamuri „bine” pozitionate care-i asigura tihna de zi ci zi… Numai oasele mortilor striga la cer… pe semne, degeaba ca adevarul este „dincolo”…

  2. Foarte tare ca ati folosit un levier.
    propunem sa fiti „tratat” la fel, cu levierul.
    Si, dupa bataia cu levierul, (dar intocmai cum ati facut, pentru ca vrem sa simtiti exact la fel si sa traiti aceeasi stare) va vom intreba: cu ce credeti ca ati fost batut?
    si, in starea in care veti fi, va vom astepta cu interes raspunsul.
    Acum, spuneti ca sunt detalii care duc la inscenari.
    Dar dupa ce veti simti la fel, mai vorbim…
    Daca mai vorbim.

  3. Sper ca sa traiesti 100 de ani dar in chin pentru crimele facute asupra umanitatii–Ai fost mai rau ca un animal sper cacel de sus si autoritatile romane iti vor da pedeapsa cuvenita,urasc comunismul am parasit tara 1980–sper ca cei pe care i-ai tratat fara mila s-a fi si tu tratat la fel–rusine ca dumnezeu si cerul lasa asemenea persoane pe acest pamint–sper sa primesti pedeapsa cuvenita—

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.