Tragedia limbii române reflectată în presă

Tragedia limbii române reflectată în presă

2
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

Se mai întâmplă ca unii oameni să vorbească decât greșit gramatical pe stradă, pentru că nivel de educație.

Dar.

„Faulturile” asupra limbii române se produc tot mai des la televizor, în „prime-time”. Și nu mă refer doar la emisiuni gen Acces Direct, Măruță, sau Capatos, unde doar când vezi numele unor invitați te aștepți la astfel de „derapaje”. Nu, se întâmplă pe principalele canale de știri, alea la care, de obicei, se uită toată lumea, indiferent de „pătura socială” din care fac parte sau de nivelul de educație.


Un „expert” invitat în studioul Digi24 pentru a comenta doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, vorbind foarte cursiv, frumos și documentat, a scăpat fraza „filmarea arată decât o explozie la sol”. Știu, nu e ușor să vorbești în direct la televizor, dar chiar astfel de erori nu ar trebui să apară.

Și se întâmplă peste tot, de la invitați la reporteri, de la Antena 3 la B1 (sic!). „Decât” a devenit un tic, îl folosim cu toții, în glumă. Însă aici se aplică deja celebra vorbă „dacă faci prea mult pe prostu’, riști să rămâi așa”. Decât râdem, decât glumim, dar „decât” ne intră în vocabular, și vom munci mult mai mult ca să îl scoatem, decât am „muncit” ca să-l băgăm.

Pe lângă multe altele, rolul presei, de la apariția ei, a fost și acela de a educa. Presa română și-a pierdut demult rolul de educator, lucru cu atât mai evident atunci când vezi că persoane ca Capatos (sic! din nou), Măruță sau Mircea Badea sunt etichetați drept „jurnaliști”. Ceea ce nu sunt. Nici jurnaliști, și cu atât mai puțin „educatori”.

2 COMENTARII

  1. prietene, de ce nu te uiti prima oara la tine in ograda?

    http://www.pressalert.ro/2014/07/despre-comentatorii-care-ma-injura-sau-cum-ajutat-pe-unii-sa-se-simta-mai-bine-minciuna-lor/

    cred ca intre scris si vorbit live, e mai grav sa scrii mai rau ca nea’ ghita decat sa tragi o bâlbă live. in special cand te crezi prea cu moț si nu iti recitesti textul.

    uite ce zice colega ta. sau ce, badea nu-i grabit si obosit? :))
    vedeti cum sunteti ba, va faceti meseria de rusine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.