60% din valoarea facturilor firmei liberale Rogera, plătite nejustificat de administraţia Robu....

60% din valoarea facturilor firmei liberale Rogera, plătite nejustificat de administraţia Robu. Cum a dovedit Curtea de Conturi şi cât este PREJUDICIUL ENORM

9
DISTRIBUIȚI

intretinere spatii verzi la timisoara01jgp

Controlul Curții de Conturi la Primăria Timișoara a dovedit faptul că din bugetul municipalității au fost plătite ilegal sume importante către firme cu pedigree liberal, operațiune care a fost mascată sub pretextul că au câștigat pentru că au venit cu prețuri mai mici. După ce au dovedit că firma Tradecomia SRL, unde asociat este un apropiat al europarlamentarului PNL Cristian Bușoi, a umflat facturile cu prețuri și de 12 ori mai mari la transport și alte operațiuni, auditorii au reușit să stabilească modul în care firma Rogera SRL a luat mult mai mulți bani decât a muncit. Rogera SRL aparține familiei lui Răzvan Anheliuc, lider la TNL Timiș și șef de cabinet al senatorului liberal Ben-Oni Ardelean și a câștigat contractul de întreținere a spațiilor verzi pentru trei din cele patru zone din Timișoara pentru un an, începând din septembrie 2013.

Auditorii au verificat documentele cu care firma a participat la licitație și a constatat că multe dintre persoanele care apăreau ca personal specializat în lucrări de culturi vegetale erau, de fapt, angajate în altă parte. Printre cei verificați se află mai mulți lectori și asistenți universitari de la Universitatea de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I AL României din Timișoara. „Urmare obţinerii acestor informaţii de la ITM Timiş, echipa de audit a ajuns la concluzia că, respectivele contracte de colaborare, pe lângă faptul că nu au nici o valoare juridică, acestea au fost încheiate  între SC Rogera SRL şi respectivele persoane în scopul ducerii în eroare a comisiei de licitaţie a UATM Timişoara, SC Rogera SRL încercând să demonstreze că, deţine personal de specialitate în domeniul agricol, când în realitate, respectivele persoane aveau loc de muncă permanent în alte entităţi şi nu aveau calitatea de angajaţi ai SC Rogera SRL”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În perioada octombrie 2013 – iunie 2014, firma a a emis facturi către Primăria Timişoara în valoare totală de 4.592.683,33 lei.


Auditorii 
au stabilit în urma analizării documentelor că în perioada noiembrie 2013-mai 2014, Rogera SRL a decontat  în situaţiile de lucrări un număr de 523.905 ore lucrate. Pentru că numărul de ore lucrate era extrem de mare, cei de la Curtea de Conturi au solicitat date de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş şi au analizat lucrările efectuate, concluzionând că „diferenţa între 523.905 ore decontate şi 152.320 număr maxim de ore ce putea fi decontat, este de 371.585 ore care, practic au fost menţionate în situaţiile de lucrări în mod nejustificat. Echipa de audit a prezentat modul de calcul al valorii aferente celor  371.585 ore, pe care SC Rogera SRL a facturat-o către UATM Timişoara, aceasta fiind în sumă de 2.837.343 lei. Din valoarea totală facturată de SC Rogera SRL în sumă de 4.592.683,33 lei, suma de 2.837.343 lei reprezintă valoarea prejudiciului estimat de auditori, ceea ce înseamnă că un procent de aproximativ 60% din valoarea totală a facturilor emise de SC Rogera SRL, a fost facturată în mod nejustificat şi nelegal, fapt ce a condus la prejudicierea bugetului UATM Timişoara cu suma respectivă”.

În nota de relaţii pe care a dat-o, primarul Nicolae Robu a susţinut că „resping afirmaţia că „din bugetul Primăriei Timişoara s-a plătit în mod nelegal suma de 2.837.343 lei”. La această afirmație s-a ajuns printr-un raţionament care n-are nicio legătură cu relaţia contractuală dintre PMT şi SC Rogera SRL și, prin urmare, lipsit totalmente de temei legal. Conform acestui contract, plata lucrărilor nu se face în funcţie de numărul de ore * angajat, neexistând în relaţiile contractuale un astfel de parametru –care, de altfel, ar fi total lipsit de interes pentru orice beneficiar-, ci în funcţie de volumul lucrărilor. Prin urmare, a pretinde că PMT a fost prejudiciată prin plata unui număr de ore care n-ar fi avut cum să fie prestate de angajaţii firmei în cauză datorită numărului lor prea redus, în condiţiile în care toate plăţile au drept suport lucrări efectuate, certificate de către consilieri, inspectori, şefi servicii de specialitate, sub proprie şi exclusivă răspundere, atât ca volum faptic, prin verificări făcute pe teren, cât și în privința conformității tarifare cu prevederile contractuale și cu legea, denotă ori o înţelegere greşită a lucrurilor, ori o altă misiune a auditorilor decât cea de auditare corectă. Nu am nicio implicare în contractarea serviciilor, lucrărilor ori furnizărilor de bunuri”. Echipa de audit a menţionat că „raţionamentul auditorilor publici nu presupune un simplu calcul estimativ, ci raţionamentul auditorilor publici se bazează pe documente furnizate de instituţii publice ale statului precum ITM Timişoara şi DGRFP Timişoara, în baza cărora auditorii au probat că, în fapt, cheltuielile cu manopera din situaţiile de lucrări întocmite de SC Rogera SRL nu pot fi justificate atâta timp cât aceste depăşesc cu mult cheltuielile reale cu salariile menţionate în evidenţa contabilă a SC Rogera SRL”. Auditorii au solicitat stabilirea cu exactitate a prejudiciului şi recuperarea acestuia.

9 COMENTARII

 1. Peste 70%din Licitațiile din PMT sunt câștigat-e de firme liberale!!!!majoritatea cu preturi nejustificate!!!cum e posibil?se fura la materiale,se fac renuntari la greu!!!halal conducere…in 3 ani o sa dea toți cu subsemnatul!!!

 2. de ce nu se autosesizeaza D.N.A.????????????????????
  Robule daca este creal ce a descoperit domnul Ionel Stefan cu oamenii sai, ai pus-o. ca ajungi la popa Sapca. Si cum ai plete vopsite nu te vad in clar in celula cu puscariasii vechi…ca aia sunt cam…statutzi…
  Stii la ce ma refer, nu !?

 3. si apropo,
  cum s-a incheiat auditul de la Tetrul german (ca au stat auditorii acolo peste 3 luni!)????????? Si se vorbeste de fapte grave, de la inheierea unor contracte lovite de nulitate, plati ilegale facute la avocat si mai grav , matrapzlacuri de zeci de mii de euro pe mana cu diversi regizori si scenografi adusi de la bucuresti. de exemplu pe o lotca pescareasca putrezita (cumparata de buhagiar pe 1000 lei de la un pescar din delta) varsandan , inca director, i-a platit aceluiasi Buhagiar 40.000 de euro!? si multe multe alte porcarii. si nu in ultimul rand desi la timisoara exista fabrica de decoruri sub conducerea doamnei director de la nationalul timisorean, varsandan a preferat sa comande decorurile pe mana cu acelasi buhagiar , pare-se unui atelier din Bucuresti aflat su „obladuirea” acestuia la preturi de 10 ori mai mari decat ar fi costat decorurile fabricate la timisoara si la standarde de calitate net superioare. recent am aflat ca cel care il sustine pe acest iincompetent varsandan (care are un salariu de peste 7000 lei !) este cahiar vicele Diaconu (cel putin asa se lauda varsandan!

 4. Neindoielnic un „minuscul” surplus de 60% nu poate sa deranjeze, cand ne gasim printre atatia „medievisti” (Rogera vine probabil de la Rogerius). Si similitudinile pot sa continue, deoarece, probabil, si Rogero di Puglia, numit arhidiacon al Episcopiei din Oradea va fi regretat lipsa palmierilor de pe acele meleaguri… Foarte curand insa avea sa afle ca in zona se pot intampla si nenorociri mai mari, cum a fost invazia tatarilor. Astfel in „Cantecul de jale” Rogerius scrie:

  „după ce au cucerit cetatea pe repezeală, i-au dat foc în mare parte. În cele din urmă n-au lasat, în general, nimic, în afară de zidurile fortăreţii şi după ce au ridicat prăzile au omorît atât pe bărbaţi cât şi pe femei, mai mari şi mai mici, pe strazi, în case, şi în câmpuri.”

  Desigur, comparativ cu acele grozavii. „tatarii” zilelor noastre par a fi mult mai „umani”. In realitate insa, cand cei pusi sa dispuna de resursele unei comunitati ii platesc cu plus 60% pe cei ce, metaforic vorbind, „taie frunze la caini” si simultan afirma ca din lipsa banilor nu pot repara imobilele care apartin primariei, in care locuiesc semeni de-ai nostri in secolul XX! fara minime conditii de igiena, nu suntem prea departe de barbarie, desi jaful este de alta natura.

  Tatarii care au jefuit si aceste meleaguri, de exemplu abatia cisterciana de la Igris, par sa nu fi plecat niciodata de aici, cel putin ca metehne, astfel incat daca nu reusim sa ne descotorosim de ei, atunci mai bine sa spunem ca Rogerius:

  „…fiindca oricine va fi ajuns în mâinile tătarilor, ar fi fost mai bine de el sa nu se fi născut, caci va simţi ca el nu este deţinut de tătari ci de însuşi Tartarul.”

 5. Daca tot trebuie sa-l criticati pe Robu, osteniti-va sa scrieti ceva mai serios, mai elaborat, sunte-ti mici, mici…..nu ceea ce faceti voi se defineste presa.

 6. NESIMTIRE MARE! Acest pitiponk piticot busulica a deventi UN BERCEA MONDIAL la noi in Banat! iar robulert mirceaa base?? rusine si nesimtire!

 7. jaf la drumul mare .si vedeti ? de ,,mici” sunt invatati cu furtul .unicul lor scop este furtul .de aceea Timisoara arata jalnic ,banii in loc sa mearga la ,sa spunem reparatii de trotuare ,sunt furati de unii.problema este ca nimeni nu raspunde ,nimeni nu se duce la puscarie si banii ,desigur ,nu vor fi recuperati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.