Aeroportul Internaţional Timişoara, pregătit pentru Ebola. Ce recomandă Ministerul Sănătății

Aeroportul Internaţional Timişoara, pregătit pentru Ebola. Ce recomandă Ministerul Sănătății

0
DISTRIBUIȚI

aeroportul timisoara mic p

Aeroportul Internaţional Timişoara a luat o serie de măsuri de informare a pasagerilor cu privire la răspândirea virusului Ebola. Astfel, în cadrul Aeroportului sunt disponibile pliante cu informaţii despre această boală, perioada de incubaţie, simptome, recomandări şi măsuri de prevenire.

De asemenea, administraţia Aeroportului, alături de specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au întocmit un plan de măsuri în cazul în care un pasager ar prezenta simptome suspecte de infectare cu acest virus.

România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, zona afectata de virusul Ebola, prin urmare orice călător care ar putea fi infectat cu virusul Ebola va fi monitorizat pe alte aeroporturi.

Ministerul Sănătăţii a confirmat faptul ca România nu are în prezent cazuri de infectare cu virusul Ebola și nu s-a confruntat nici în trecut cu astfel de cazuri. În prezent, ţările în care Ministerul de Externe recomandă evitarea călătoriei sunt Guineea, Nigeria, Liberia, Sierra Leone şi Kenya (aceasta din urmă prezintă un risc ridicat pentru virusul Ebola, deoarece este un nod de transport major).

Într-un comunicat, AIT informează și despre recomandările Ministerului Sănătății pentru persoanele care vin din ţările afectate de epidemia determinată de virusul Ebola, adică Gunieea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria. Iată textul comunicatului MS:

„Ce este Ebola?
Infecţia cu virusul Ebola este originară din Africa şi cauzează la om o boală severă numită „boala virală Ebola” (EVD)

Care sunt simptomele de îmbolnăvire?
Debutul simptomelor EVD (Ebola virus disease) este brusc şi include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cunanate (erupţii) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație).
Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și renală.


Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare diseminate.
Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Cum se transmite EBOLA?
Virusul Ebola se transmite cu mare uşurință direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.

Recomandări pentru persoanele care se întorc din ţările afectate:
Dacă prezentaţi febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare în decurs de 21 zile de la data plecării din una dintre ţările menționate şi/sau dacă aţi venit în contact direct cu secreții/fluide provenind de la o persoană/animal, inclusiv întreţinerea de relații sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave, chiar dacă s-au vindecat, vă recomandăm:
1. Să vă prezentaţi de urgență la Serviciul medical al Aeroportului /portului, la medicul de familie sau la un spital de boli infecțioase şi să menţionaţă istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control şi tratament medical de urgență.
2. Să contactaţi, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală şi Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecţie adecvate la momentul internării.

Datele contact în situații de urgență: Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (Ministerul Sănătății) — telefon: 021/3072614; email: cosuc@ms.ro.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.