Afacerea „vrei să ai buletin de Timişoara?” înfloreşte. Vezi care este mecanismul...

Afacerea „vrei să ai buletin de Timişoara?” înfloreşte. Vezi care este mecanismul la limita legii şi cât costă operaţiunea

3
DISTRIBUIȚI

bla

Zeci de timișoreni își măresc veniturile în fiecare lună cu ajutorul unor persoane care vor buletin de Timișoara. Tupeul afaceriștilor nu are limite și, fără frică de autorități, aceștia își postează anunțurile pe diferite site-uri și în ziarele de mica publicitate.

„Acte de identitate în Timișoara. Ajut persoane care nu au acte de identitate și doresc să își facă în Timișoara” – așa sună unul dintre anunțurile apărute pe Internet. Reporterul PRESSALERT.ro a sunat la unul dintre numerele de telefon pentru a vedea cât costă să-ți faci buletin de Timișoara. Afaceriștii cer întâlniri secrete în spații publice și preferă să negocieze repede, în mașină, cu motorul pornit, nu care cumva să fie prinși în flagrant. Cei care doresc buletin trebuie să fie deschiși, pentru că sunt supuși unui adevarat interviu.  „De unde ești și unde stai în Timișoara? De ce îți trebuie buletin? Nu ai amenzi la Poliție nu? Dacă nu ai e bine, dacă ai nu îți fac. Toți părem frumoși și buni, dar fiecare cu ale noastre”, interoga tânărul în timp ce se uita suspicios în jurul său.

După ce prinde încredere, afaceristul începe să explice procedura, care este foarte simplă și durează aproximativ 30 de minute. „Deci mergem la Cartea Funciară și depunem actele în numele tău. Apoi mergem la Poliție, eu completez că te iau în spațiu, plătești o taxă de cinci lei, îți face o poză și gata, schimbăm buletinul”, a spus acesta.

Costurile serviciilor sunt stabilite de cei care dețin afacerea.


Concurența e atât de mare încât se fac chiar reduceri. Dacă unii cer 200 de euro pentru domiciliu stabil și 100 pentru domiciliu flotant, alții oferă reduceri de 50% să le crească numărul de clienți. „Eu îți cer 100 de euro. Ai văzut și tu, alții cer 200, 250 pentru domiciliu și pentru flotant cer 100 de euro”, a spus traficantul de buletine, care a mai explicat că, pe lângă această sumă, solicitanții trebuie să mai plătească în total 60 de lei. „Scoatem CF-ul (n.r. extras de Carte Funciară) de pe locuință, care nu trebuie să fie mai vechi de 30 de zile. Dacă veneai săptămâna trecută aveai noroc că îți făceam pe banii cuiva care l-a scos”. Dacă totul decurge perfect, se trece la obținerea buletinului.

Ce spun autoritățile

De la Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara am aflat că în ultima vreme nu au mai fost depistate cazuri în care proprietari de locuințe au declarat foarte mulți colocatari. „Nu am mai avut asemenea cazuri, dar nu este bine deloc, mai ales dacă au apărut și anunțuri publice. În cazul în care observăm că se solicită mai multe cărți de identitate pe aceeași adresă facem imediat verificări”, ne-a explicat șeful serviciului, Vasile Tărciatu.

Din punct de vedere legal, acești speculanți nu prea pot fi trași la răspundere. Cel mult pot fi respinse dosarele celor care solicită buletin pe o anumită adresă. Polițiștii timișoreni spun că declararea unei adrese false se poate încadra cel mult la fals în declarații, dar acest lucru este greu de dovedit. „Proprietarul casei și cel care are domiciliu acolo pot susține că locuiesc împreună. Referitor la numărul de persoane care stau într-o locuință, se calculează în funcție de spațiu. Dacă la adresa respectivă au domiciliu zeci sau sute de persoane, atunci se fac verificări”, a declarat Ionuț Bocancea, de la Biroul de Presă al IPJ Timiș. În aceste condiții, afacerile merg pe bandă rulantă, iar autoritățiile ridică din umeri neputincioase.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.