Cel mai scump conac din țară se află în Banatul Montan. Cine...

Cel mai scump conac din țară se află în Banatul Montan. Cine a locuit acolo

0
DISTRIBUIȚI

timthumb.phpCel mai scump conac din România poate fi achiziționat în județul Caraș Severin, cu 800.000 de euro. Este vorba de conacul boieresc din Zăgujeni, comuna Constantin Daicoviciu. Imobilul a fost construit în anul 1850 și se prezintă ca o adevărată bijuterie arhitecturală din Banatul Montan. Conform unui top realizat de capital.ro, construcția bănățeană este cea mai scumpă proprietate de acest gen din afara Bucureștiului.

Construcţia este atestată din vremea Mariei Tereza şi a servit ca reşedinţă a consilierilor imperiali pe probleme militare în timpul Imperiului Austro-Ungar. În perioada interbelică, și-a desfășurat activitatea Jakabffy Elemér, militant pentru egalitatea drepturilor minorităţilor naţionale şi vicepreşedintele Partidului Maghiar, din cadrul scenei politice a României Mari. În 1944, el a fost arestat la Zăgujeni şi internat forţat la Bucureşti, reşedinţa intrând în proprietatea statului. Tot în timpul celui de-al doilea război mondial aici au fost adăpostite trupe militare rusești.

După naționalizare, în epoca comunistă, conacul a adăpostit o stație pentru utilajele agricole.

”Distingându-se cu nobleţe în peisajul construit al satelor din zonă, clădirea palatului Jakabffy-Juhász din Zăgujeni impresionează prin dimensiune şi stil, stând mărturie astăzi unei inedite istorii multietnice. (…)Frontul amplu desfăşurat la stradă poartă atât pilaştrii încheiaţi cu capiteluri bogate, ancadramente şi decoraţii atent lucrate într-un stil baroc regional, cât şi însemne ale epocii comuniste, puse laolaltă sub pelicula de tencuială albă. Faţadele principale ale palatului sunt opace şi au o compoziţie sobră, clasicizantă, marcată de simetrie, în timp ce una dintre faţadele laterale se deschide spre exterior printr-o inedită loggie.


Accesul principal în palat se face dinspre parc şi este marcat de un fronton clasic, înnobilat astăzi cu blazonul în stuc al familiei Juhász”, atrage atenția arhitectul Anca Majaru.

casa-de-vanzare-22-camere-caras-severin-zagujeni-42060269_620x367

 

Arhitectul Majaru povestește, pe portalul Monumente Uitate, cum a ajuns să se construiască acest conac. „Descendenții lui Jakabffy Kristóf – întemeietorul uneia dintre cele mai importante familii nobiliare ale imperiului – Miklós şi Simon, vor primi titlul de Kristóff alias Jakabffy, semnat de însăşi Maria Theresa în 1760 și îşi vor achiziţiona în 1808, sub forma de donatio mixtae, domeniul de la Zăgujeni din actualul judeţ Caraş-Severin, anexându-şi titlului nobiliar atributul «de Zaguzsén». După moartea din 1841 a lui Miklós, rămas singurul proprietar al domeniului, proprietatea şi rangul nobiliar vor fi moştenite, în lipsa unor descendenţi direcţi, de fiii adoptivi ai acestuia – Imre şi Gyula Kopal. Gyula va prelua şantierul început de tatăl său în 1835 – ce conţinea, printre altele, palatul şi cripta familiei – finalizând lucrările în 1850. (…) Apoi vinde proprietatea baronesei Hermine von der Heydte. (…) În 1874 moşia e din nou vândută, acum către familia de industriaşi vienezi Juhász. Familia Juhász va extinde clădirea palatului, va moderniza întreg ansamblul şi va amenaja peisager parcul aferent, împodobindu-l, în spiritul epocii, cu arbori de esenţă rară, o seră şi o piscină”, a scris Anca Majaru.

Proprietarul, reprezentat de o societate comercială, vrea să vândă conacul sau să găsească un partener de investiție. „Suntem deschiși la un parteneriat pentru înființarea unui cămin de seniori sau a unui centru ambulatoriu pentru bolnavii cu Alzhaimer, cu accesare de fonduri europene. În acest sens, deținem și un plan de afaceri”, este notat în anunțul cu care conacul a fost scos pe piața imobiliară.

Foto: wall-street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.