Cristina Cordun, OLIMPICA din Timișoara, uimește cu pasiunea sa pentru stele. Cum...

Cristina Cordun, OLIMPICA din Timișoara, uimește cu pasiunea sa pentru stele. Cum a devenit expertă în tainele constelațiilor

0
DISTRIBUIȚI

cristina mariaDe când se ştie, Cristina Maria Cordun, acum absolventă a clasei a IX-a la liceul timişorean „Grigore Moisil”, a fost fascinată de stele. „Nu ştiu cum a început, de mică mi-a plăcut să mă uit la stele. De prin clasa a treia am început să citesc fel de fel de articole pe care le găseam despre corpurile cereşti” povesteşte Cristina. Un an mai târziu, de Crăciun, a primit cadou de la părinţii ei o lunetă, un dar de care se bucură şi astăzi, de câte ori are prilejul. „Pot să privesc galaxii, roiuri de stele, corpuri cereşti care nu sunt vizibile cu ochiul liber. De acasă nu se văd dar mergeam pe câmp, cu părinţii, sau le pot privi în vacanţă, la casa bunicilor din Breaza, unde sunt şi acum. Vara, se văd foarte bine după ora 11 noaptea, mai ales aici, la bunici, pentru că se sting luminile şi e beznă. Acum, în august, se vede foarte bine galaxia noastră, Calea Lactee. Sunt enorm de multe stele aşa că sunt foarte greu de delimitat constelaţiile, acest lucru e mult mai uşor de făcut iarna” ne împărtăşeşte Cristina câteva observaţii din tainele bolţii cereşti. Cristina a studiat o mulţime de hărţi ale cerului iar acum profită de zilele de vacanţă în care poate căuta pe cer cam pe unde trebuie să fie corpurile cereşti pe care le ştie de pe hartă.

Cristina la Breaza

La şcoală, astronomia nu mai este o disciplină care se predă la clasă, există în schimb olimpiade, la care participarea e benevolă şi pentru care copiii se pregătesc după o programă.


Cristina frecventează, în week-end, un cerc de astronomie organizat de Simona Ivaşcu, profesoara ei de fizică. Prof. Ivaşcu i-a dat şi câteva cărţi de bază, de calcule, cu formule şi probleme, care să o ajute în descifrarea misterelor universului. În clasa a IX-a a participat şi la faza pe ţară a olimpiadei de astronomie, la care s-au înscris în jur de o sută de copii, şi a fost foarte aproape de a lua o menţiune. Săptămâna trecută s-a desfăşurat, la Suceava, olimpiada internaţională de astronomie, iar cererea Cristiei de a participa ca voluntar a fost acceptată. Şi-a făcut mulţi prieteni, printre alţi voluntari sau mulţi concurenţi veniţi din 37 de ţări ale lumii, cu care împărtăşeşte aceeaşi pasiune. I s-a părut, deopotrivă, extrem de interesant să observe diferite obiceiuri ale concurenţilor, care depindeau de religia şi cultura ţărilor din care proveneau, ori să studieze cerul cu alte telescoape şi să măsoare diferite distanţe. Concurenţii ruşi s-au întrecut în lansarea „rachetelor” şi multe discuţii legate de viitor, care au avut în vedere colonizarea altor planete, au fost la fel de incitante.

cristina cordun Cristina este decisă să se prezinte şi la olimpiada din anul următor şi să se numere printre câştigători. Din această vară, se pregăteşte pentru această competiţie cu dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la colegiul „C.D. Loga”. „Vreau să mă pregătesc foarte bine pentru faza pe ţară, să câştig un premiu şi să ajung în lotul naţional de astronomie pentru faza internaţională” este proiectul Cristinei pentru următorul an. De altfel, ea doreşte să transforme dragostea ei pentru stele într-o carieră: „Îmi doresc să urmez o facultate de astronomie şi astrofizică în altă ţară iar apoi să fac o muncă de cercetare” sintetizează Cristina visele ei puţin mai îndepărtate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.