EXCLUSIV Raport exploziv al Curţii de Conturi. Primăria Timişoara, prejudicii de milioane...

EXCLUSIV Raport exploziv al Curţii de Conturi. Primăria Timişoara, prejudicii de milioane de lei din cauza firmelor cu pedigree liberal care se ocupă de spaţii verzi. Metoda Tradecomia de umflat facturile

3
DISTRIBUIȚI

taieri arbori 1

Ultimul control al Curţii de Conturi efectuat la Primăria Timişoara a scos la iveală faptul că, în ultimii ani, numai din serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi bugetul local a fost păgubit cu peste 8,1 milioane lei.

Firmele cu pedigree liberal care au câștigat licitații în perioada mandatului lui Nicolae Robu au contracte importante și, deși autoritățile locale au susținut că firmele Tradecomia SRL și Rogera SRL au câștigat pentru că aveau prețuri mai mici, auditorii Curții de Conturi au dovedit că, în realitate, statul a fost prejudiciat cu milioane de lei. Concluzia că „există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau chiar a unor posibile fapte de corupţie” şi solicitarea făcută primarului Robu de a spune dacă ştia despre legăturile patronilor cu importanţi membrii PNL, l-au făcut pe acesta să acuze Curtea de Conturi că face „poliţie politică”. PRESSALERT.ro va prezenta, în detaliu, concluziile acestui raport de 148 de pagini.

În cazul contractului cu firma Tradecomia, Curtea de Conturi s-a autosesizat în urma articolului publicat de PRESSALERT.ro în luna februarie, când am dezvăluit faptul că unul dintre asociaţi, Bogdan Militaru, are legături apropiate cu europarlamentarul Cristian Buşoi, care este naşul unuia dintre copiii săi. Militaru a fost asociat într-o altă firmă şi cu Vlad Iman, cel care a câştigat numeroase contracte la Spitalul Judeţean din Timişoara. Primăria Timişoara a semnat un contract pentru tăieri de corecţie şi tăieri de arbori cu Tradecomia SRL, care a venit în asociere cu SC Trustul de Construcţii SA, în care asociat este şi omul de afaceri Constantin Bădescu, acuzat de DIICOT de o evaziune de 15 milioane de euro şi un apropiat al liberalilor din Drobeta Turnu Severin, locul de naştere al lui Buşoi. Curtea de Conturi a constatat că, la momentul licitaţiei, Tradecomia nu avea niciun utilaj, motiv pentru care s-a asociat cu Trustul de Construcţii SA, care a închiriat echipamente de la o altă firmă din Drobeta Turnu Severin.

Verificând situaţiile de lucrări, s-a constatat că „la rubrica utilaje şi transport, executantul a  menţionat sume foarte mari”.


În timp ce firma municipalităţii, Horticultura SA, are contract cu Primăria Timişoara şi plăteşte pentru funcţionarea tocătorului de crengi 59,72 lei-oră, Tradecomia a facturat 154,2 lei, la funcţionare PRB, Horticultura a primit 77,75 lei-oră, firma apropiată de Buşoi 250 lei – oră. Diferenţele cele mai mari se găsesc la transport, unde Tradecomia SRL a primit de la primărie 60 lei – oră în timp ce alte firme primeau 5 lei-oră. Prejudiciul estimat, calculat de Curtea de Conturi, este de 1.017.780 lei în cazul contractului cu Tradecomia SRL.

„Practic, SC Tradecomia SRL cu sediul în Bucureşti nu deţinea nici un utilaj, nici un mijloc de transport, însă participă la o licitaţie cu astfel de contracte încheiate cu terţi şi câştigă licitaţia, fapt ce  explica şi  preţurile din situaţiile de lucrări, care sunt de 10-11 ori mai mari decât preţurile pieţii”, au stabilit auditorii. Aceştia au făcut verificări legate şi de acuzaţiile firmei Wegabau Co care a asusţinut că a efectuat lucrări în locul celor de la Tradecomia, fapt ce ar reprezenta motiv de reziliere a contractului. „Prejudiciul foarte mare constatat de echipa de audit, în sumă de 1.017.780 lei, coroborat cu aspectele sesizate de presă, (dintre care o parte echipa de audit a constatat că se confirmă, o altă parte neputând fi verificate de auditorii publici), coroborat cu însăşi aspectele mai sus prezentate cu privire la SC Wegabau Co, au determinat echipa de audit spre a aprecia că, există indicii  cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, se arată în raport.

Când i s-au cerut explicaţii, Nicolae Robu a susţinut în nota dată celor de la Curtea de Conturi că „prima tentaţie este să mă limitez cu răspunsul la: «Întrebarea, ca, de altfel, şi alte abordări ale auditorilor -în speţă ale d-nei Ciulei- de pe parcursul misiunii devoalează un demers pur de poliţie politică». Totuşi, adaug: (i) Nici măcar n-am avut ştire ce firme participă la licitaţie -lucru care în general şi nu numai în acest caz particular nu mă preocupă. (ii) Habar nu aveam până la semnarea contractului că există firma SC Tradecomia SRL (lucru, de altfel, valabil şi pentru SC Rogera SRL). (iii) Habar nu am ce relaţii de familie are dl. Cristian Buşoi, cu mine, în orice caz, el nediscutând niciodată, nici înainte de licitaţie şi nici după, nici despre SC Tradecomia SRL şi nici despre numitul Marius Militaru”. În raport, auditorii au consemnat că „un astfel de răspuns dat de către d-nul primar Robu Nicolae, echipa de audit îl apreciază ca fiind în fapt un gest de intimidare al auditorilor publici care au constatat prejudicii de ordinul milioanelor de lei, iar faptele le-au prezentat în mod detaliat, în procesul verbal de constatare”.

3 COMENTARII

  1. Rogera este fosta companie DRUFEC.Se stie f bine cum Horicultura nu mai este pe lista de mult timp, din cauza ca nu este implicata politic si nu este in barca lui Robu.
    Sunt companii care au cifra de afaceri, oameni calificati, utilaje si care au investit timp si bani in contestarea licitatiilor de la Primaria Tm si nimeni nu ii ia in considerare.( decat pe” pile” si comisioane mari)
    Aruncati privirea si la ce se intampla la Bastionul Therezia.Daca vrei sa inchiriezi un spatiu , administratorul de acolo iti zambeste frumos si iti spune ca nu mai sunt spatii nici pt asociatii , nici pt companii( jumate din Bation e gol).Dar pt un comision substantial, te trimite la cei care au inchiriat peste jumate din Bastion si iti vor subinchiria sub forma de „participatiune” la de 5 ori pretul/mp.

  2. Bun, si care sunt urmarile concrete ale starii de fapt descoperita de Curtea de Conturi? Ce sanctiuni se dau si cui? Si, mai ales, ce fel de sanctiuni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.