Încă un raport care demonstrează că, în Primăria Timișoara, transparența nu prea...

Încă un raport care demonstrează că, în Primăria Timișoara, transparența nu prea există. Cine trage un semnal de alarmă

0
DISTRIBUIȚI

primaria-timisoaraClubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia a iniţiat o verificare privind întocmirea şi publicarea a două documente pe care administraţia locală are obligaţia de a le elabora: un prim document privind starea economică, socială şi de mediu pe ultimii doi ani şi altul cu privire la situaţia gestionării bunurilor unităţilor administrativ-teritoriale. „Vizând radiografierea unei stări de fapt la un anumit moment în timp, ambele categorii de rapoarte au o relevanţă deosebită pentru strategiile şi intervenţiile viitoare ale instituţiei în comunitatea locală deservită. De aceea, neîntocmirea acestor documente sau chiar şi numai prezentarea cu întârzire a acestora factorilor decidenţi – consiliile locale şi judeţene – se constituie într-un risc la adresa calităţii actului de guvernare locală” este justificarea prezentată de Pro Democraţia pentru interesul arătat acestor documente.

Primul document, care, conform legii, se realizează la nivel de comune, oraşe şi municipii, trebuie prezentat consiliilor locale în primul trimestru al anului, pentru ca, pe baza lui, primarul să poată elabora strategiile care se impun. Acesta nu fusese întocmit de primăria Timişoarei până la jumătatea anului.

 Primarul răspunde

Primarul răspunde solicitării Pro Democraţia în 1 iulie, exact la o zi după ce a aflat din presă că ar putea fi amendat cu 5.000 de lei. Edilul afirmă că „Starea economică, socială şi de mediu a Municipiului Timişoara pe anul 2013 a fost prezentată în Plenul Consiliului Local al Municipiului Timişoara în data de 14.05.2013” iar neprezentarea acestuia pentru acest an este explicată prin faptul că Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Timişoara expiră, se elaborează un nou P.I.D. pentru perioada 2015-2020 care stă la baza programului de dezvoltare multianuală şi anuală şi a obţinerii finanţărilor din cadrul proiectelor europene de finanţare iar polul de creştere include, alături de Timişoara, încă 14 comune limitrofe, astfel încât este oportună o prezentare comună a analizei.


Raportul pentru anul 2013 trebuia însă prezentat în primul trimestru al anului iar raportul pentru 2014, în primul trimestru al anului în curs. În aceeaşi zi însă, secretarul Ioan Cojocari trimite Pro Democraţiei „Analiza privind starea economică-socială şi de mediu a Municipiului Timişoara – 2014” în format electronic, de care primarul nu părea să aibă habar că există, document creat în 30 iunie şi postat imediat pe pagina electronică a primăriei.

 Obligatoriu, dar… facultativ

În ce priveşte raportul asupra situaţiei gestionării bunurilor unităţii administrativ-teritoriale, obligatoriu atât pentru localităţi cât şi pentru judeţ, de întocmirea căruia sunt responsabili primarii şi preşedintele de consiliu judeţean, aceştia având şi obligaţia de a le prezenta consilierilor, Pro Democraţia a primit informaţiile complete de la CJT în trei zile. În adresă se precizează că rapoartele pentru anii 2012 şi 2013 – cu precizarea că acestea au fost prezentate consilierilor judeţeni în lunile februarie ale anilor 2013 şi 2014 – sunt   postate pe pagina de internet a instituţiei. Primăria a invocat din nou „volumul mare de informaţii solicitate” pentru a avea la dispoziţie 30 de zile lucrătoare în vederea formulării răspunsului, deşi se solicitau doar copii după rapoartele care, la data formulării cererii, ar fi trebuit să existe şi să fi fost deja prezentate consilierilor locali.

 Intervenția prefectului

Într-un târziu, primăria răspunde că „pentru anii 2012 şi 2013, Serviciul Administraţie Locală nu a primit de la Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse rapoartele referitoare la inventarierea şi gestionarea bunurilor aparţinând municipiului Timişoara pentru a le prezenta în plenul Consiliului Local” dar, în cele din urmă, s-au găsit şi  respectivele rapoarte de „valorificare a inventarierii bunurilor aflate în evidenţele primăriei municipiului Timişoara” care, însă, vor fi prezentate consilierilor locali abia în luna septembrie. Pro Democraţia s-a adresat şi prefectului, solicitându-i să constate contravenţiile la nivelul primăriei şi să aplice măsurile prevăzute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.