Macheta în mărime naturală a unui dinozaur ierbivor lung de trei metri,...

Macheta în mărime naturală a unui dinozaur ierbivor lung de trei metri, expusă la Geoparcul Dinozaurilor. Când poate fi vizitată expoziția

0
DISTRIBUIȚI

CAM02420Macheta în mărime naturală a unui dinozaur ierbivor lung de trei metri este expusă la Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului. Este vorba despre Zalmoxes robustus,  cea de a treia machetă de dinozaur pitic creată în Canada de celebrul paleoartist Brian Cooley pentru viitorul Muzeul al Dinozaurilor din Transilvania. Ea se alătură machetelor în mărime naturală de Balaur bondoc şi Magyarosaurus dacus.

„Odată cu sosirea lui Zalmoxes robustus expoziţia permanentă „Balauri, dragoni, dinozauri”  capătă o nouă dimensiune. Vizitatorul poate asista la o veritabilă scenă care ar fi putut fi văzută în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Carnivorul feroce Balaurul bondoc gata de atac asupra paşnicului ierbivor Zalmoxes robustus. De altfel, expoziţia urmăreşte să îi ofere vizitatorului senzaţii şi experienţe noi care nu pot fi înâlnite în alte expoziţii din ţară tocmai datorită îmbinării dintre ştiinţă şi artă. Avem reconstituiri fidele, pe baza cercetărilor de până acum, ale unor specii de dinozaur unicat în lume amplasate într-un decor şi în ipostaze care să faciliteze o călătorie imaginară în timp”, a declarat afirmă directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, dr. Alexandru Andrăşanu.

CAM02417Potrivit acetuia, Zalmoxes robustus era o specie de ierbivor cu o lungime de aproximativ trei metri şi o greutate de până la 350 de kilograme şi care prefera să îşi ducă existenţa în medii umede din apropierea cursurilor de apă.


Semnificaţia numelui său este „şopârla robustă a lui Zalmoxes”. Fosilele de Zalmoxes robustus s-au numărat printre primele fosile de dinozaur descoperite de către Franz Nopcsa în Bazinul Haţeg pe care le-a descris şi le-a reprezentat grafic în monografia sa din anul 1902.

Iniţial, fosilele au fost atribuite altor genuri descoperite deja (Mochlodon, Rhabdodon). Abia în anul 2003 un grup de cercetători a ajuns la concluzia că este un gen nou, răspândit doar pe teritoriul fostei insule a Haţegului, dar înrudit cu celelalte specii.

Expoziţia „Balauri, dragoni, dinozauri” în care este expus Zalmoxes robustus poate fi vizitată de marţea până duminica, între orele 10.00-17.00, iar cei care îi trec pragul beneficiază de ghidaj gratuit de specialitate asigurat de reprezentanţii Geoparcului, dar şi de voluntarii pentru Geoparc.

Machetele de Balaur bondoc,  Zalmoxes robustus şi Magyarosaurus dacus au fost  executate pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului de paleoartistul canadian Brian Cooley în cadrul proiectului Muzeul Dinozaurilor din Transilvania. Proiectul este realizat de Asociaţia pentru promovarea geodiversităţii GeoD, Asociaţia Geomedia şi Cooley& Co. Ltd din Canada, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Societatea Geologică a României şi Universitatea din Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.