Poate să nu-ți placă A3 și fără să fii băsist

Poate să nu-ți placă A3 și fără să fii băsist

3
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

A trecut o săptămână de la „confiscarea” Antenei 3. Ce s-a schimbat între timp, în afară de apariția cuvintelor „post confiscat” lângă sigla televiziunii? Nu mi se pare că le-ar fi închis cineva gura jurnaliștilor de acolo, ba din contră. Au exact acelasi discurs ca până acum, însă mult mai virulent. Deci gura le e slobodă sa facă ce vor cu ea, nici urmă de pumn. Și atunci, pe bune, puteți să-mi spuneți pentru ce a fost „plimbarea” aia?

B1 e aceeași Mărie, aproape cu aceeași pălărie. Ambele posturi predică deținerea adevărului absolut, ambele sunt portavocea unei „direcții” politice, și-i păcat de jurnaliștii foarte buni care se pierd în acest duel bolnăvicios. Cea mai sănătoasă variantă, din punctul meu de vedere, e sa nu-i iei prea în serios nici pe unii, nici pe ceilalți. Și să te îngrozești, apoi, când îți dai seama ce opțiuni ai în politica românească.

Să nu fim naivi. În România zilelor noastre, un om politic, fie el președinte sau premier, nu va închide niciodată gura jurnaliștilor. Doar le va „cârmi” discursul prin intermediul mogulului, nu prin justiție. Justiția e pentru alte chestii, mai faine. Iar pe cei care nu-i sunt sub control va încerca să-i discrediteze.

Nu suntem țara în care vreun politician să fie susținut trup și suflet, în numele dreptății și adevărului (sic!).


Pentru că (aproape) toți sunt la fel. Cei care chiar sunt pe bune nici nu se văd, pentru că nu au ce căuta în această lume murdară. Nu se potrivesc. Nu cadrează. Dacă nu pleacă singuri, îi „ejectează” sistemul.

În ceea ce privește libertatea presei, atât de invocată de anteniști în ultima săptămână, e destul să te întrebi de ce unii iau la „purecat” doar oameni dintr-o parte, iar alții doar oameni din partea ailaltă. Suntem liberi, nu? Atunci ce-ar fi să trageți cu aceeași vigoare în toate direcțiile? Ați descoperit ceva despre Băsescu sau „oamenii” lui? Șo pe ei! Ați aflat ceva dubios despre Ponta sau cei din tabăra sa? Intrați la rupere! Când faci aceste lucruri, în ambele direcții, atunci ești bine. Până atunci, dacă dai doar în unii și de ceilalți nu zici nimic, vorbești degeaba de libertatea presei. Libertatea de a „săpa” într-o singură direcție nu e libertate.

PS: Nu doar politicul, ci toată societatea românească pare să funcționeze în ultima vreme pe principiul „cine urlă mai tare, ăla are dreptate”. Ceea ce-i de-a dreptul trist. Un adevăr șoptit tot adevăr rămâne. Idem și pentru o tâmpenie urlată. Problema este că există o „felie” semnificativă de public pentru care „discernământ” e doar un alt cuvânt din dicționar.

PPS: Desigur, sunt și alte televiziuni în cadrul circului, înclinate mai mult sau mai puțin într-o direcție sau alta, dar cred că cele două exemple sunt mai mult decât suficiente.

PPPS: Mentalitatea „cine nu e cu noi e împotriva noastră”, care a împărțit acum țara între „anteniști” și „băsiști” e de-a dreptul enervantă. Dacă nu-mi place de voi, nu înseamnă automat că-s fanul celorlalți. Pentru că nu sunt. Avem un exemplu perfect pentru „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” chiar aici, la Timișoara, unde primarul obișnuia să „pareze” orice critică prin idei gen „criticul e cu ăilalți”, sau „nu e timișorean”, sau ceva asemănător.

3 COMENTARII

  1. Poate sa iti placa A3 pentru campaniile umanitare, pentru recordul cu tricolorul, pentru emisiunile cu actori si artisti romani de seama, pentru emisiunile cu studentii si elevii premianti peste hotare, si pentru multe multe altele… dar mai ales pentru „In premiera” cu Carmen Avram. Si daca e sa nu iti placa ceva, schimbi canalul sau opresti televizorul. Personal, consider ca elita jurnalustica este detinuta in exclusivitate de A3, iar cei de latra pe langa, ori nu au fost primiti in A3 ori sunt doar propagandisti platiti sa arunce cu laturi. Punct

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.