PREMIERĂ NAȚIONALĂ Pacient în comă, după ce a suferit un accident vascular...

PREMIERĂ NAȚIONALĂ Pacient în comă, după ce a suferit un accident vascular cerebral, salvat de medicii timișoreni printr-un procedeu inedit

0
DISTRIBUIȚI

operatie-640x480

Un bărbat de 67 de ani a primit o nouă șansă la viață, mulțumită unei echipe de medici neurologi care s-au gândit să-i salveze viața realizând o procedură în premieră națională. Pacientul a suferit cel de-al treilea accident vascular cerebral acut, sâmbătă, și a fost găsit în comă de către medicii de pe Ambulanță, iar șansele lui de supraviețuire erau minime.

Cu ajutorul angiografului de un milion de euro achiziționat de Ministerul Sănătății pentru Spitalul Județean Timișoara, echipa de medici a reușit să extragă cheagul de sânge care bloca circulația în arterele creierului printr-o operație minim invazivă care nu necesită chirurgie deschisă, ci doar o înțepătură la nivelul arterei femurale. Totul a fost posibil cu sprijinul a doi medici neurologi, specializați în străinătate, care au venit la Timișoara pentru a-i ajuta pe ceilalți doi neurologi timișoreni să realizeze intervenția.

“Intervenția realizată în premieră națională se numește trombectomie mecanică, este o procedură care constă în introducerea prin artera ocluzată, până la nivel cerebral, sub control radiologic folosind angiograful, a unui stent care se extrage în același timp cu trombul care afectează vasul.


 Procedura durează între două și patru ore și este salvatoare de viață. Pacientul și-a revenit aproape complet”, a precizat Cristian Mihalea, unul din cei patru medici care a realizat operația, la Timișoara.

“Ese o operație în premieră națională, pe care ne bucurăm că am putut să o realizăm. Este o intervenție care se adresează pacienților cu accidente vasculare cerebrale grave, care se poate realiza în primele șase ore de la debutul simptomelor”, a explicat Raoul Pop, medic neurolog.

Din păcate, costurile pentru realizarea unei astfel de proceduri sunt extrem de mari. Viața bărbatului de 67 de ani a fost salvată după ce conducerea spitalului timișorean, dar și a spitalelor din străinătate în care cei doi medici lucrează au donat aproape 5.000 de euro pentru achiziționarea materialelor necesare. “Speranța noastră este că vom avea un program național, prin intermediul căruia să primim banii necesari pentru a realiza astfel de proceduri, probabil din 2015. Acesta este doar o încercare reușită de a face astfel de intervenții și în România, sperăm să devină o rutină”, a mai spus medicul Cristian Mihalea.

Intervenția a fost efectuată cu succes în sala de angiografe a Spitalului Județean Timișoara de către o echipă formată din medicii: Raoul Pop, Cristian Mihalea, Adrian Tutelcă și Dan Mihoc, asistenți de medicii anesteziști Claudia Neamțu, Raluca Pătruț, Loredana Luca și Ane-Lore Gruneantu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.