Rusia trimite convoiul său umanitar către Ucraina fără să mai aştepte: Toate...

Rusia trimite convoiul său umanitar către Ucraina fără să mai aştepte: Toate „pretextele” pentru întârzierea lui au fost epuizate. Kievul acuză Rusia de „invazie directă” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

convoi rusesc in ucraina

Rusia a decis să trimită, fără să mai aştepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate „pretextele” pentru întârzierea lui au fost epuizate, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe. Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de „invazie directă”.

Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de „invazie directă”, după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat.

„Noi spunem că este o invazie directă.


Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse.

„Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor”, a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili.

Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este „în totalitate responsabilă” de securitatea convoiului său.

Comitetul Internaţional al Crucii Rorşii (CICR) a anunţat vineri că reprezentanţii săi nu vor escorta convoiul umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei, deoarece nu au primit „garanţii de securitate suficiente”.

„Nu facem parte din convoi în nici un caz”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a CICR, Viktoria Zotikova, organizaţia menţionând pe Twitter o „situaţie de securitate volatilă”.

O mică echipă de reprezentanţi ai CICR a raportat bombardamente intense în cursul nopţii de joi spre vineri în bastionul prorus Lugansk, spre care se îndreaptă camioanele ruseşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.