Salvează o viață! Cum pot timișorenii să doneze sânge și ce condiții...

Salvează o viață! Cum pot timișorenii să doneze sânge și ce condiții trebuie să îndeplinească

1
DISTRIBUIȚI

sange

Tot mai puține persoane se adresează centrelor de transfuzie sanguină din întreaga țară pentru a dona sânge, în această perioadă, și asta pentru că o parte dintre donatori fie sunt în concediu, fie sunt prea ocupați cu muncile agricole.

Nici la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara situația nu este prea roz, chiar dacă Timișul stă mai bine la acest capitol decât alte regiuni ale țării. În luna august, se prezintă cu 20 -25 % mai puțini donatori, fața de media obișnuită.


Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a ținut să precizeze că sistemul sanitar se confruntă cu o acută lipsă de sânge și a lansat un apel de solidaritate umană prin care încurajează populația să doneze, voluntar, sânge.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care au greutatea peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 – 100 de bătăi pe minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și  alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (pzoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel. Femeile pot dona sânge doar dacă nu sunt însărcinate sau nu sunt în perioada de menstruație.

Centrul de transfuzie sanguină din Timișoara se află pe strada Martir Ciopec nr.1. telefoane 0356/175711 și 0256/482271. O ciocolaterie din Timișoara s-a gândit să le facă o mică surpriză donatorilor, astfel că aceștia vor primi un cadou dulce, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, pentru creșterea glicemiei.

1 COMENTARIU

  1. o laxxreala trista cauzata si de indolenta angajatilor din sistem: am fost alaltaieri sa donez, dand curs „apelurilor disperate” ale autoritatilor. Desi este criza de sange, programul de lucru este unul de vacanta, recoltarile se fac pana la ora 12, asa, ca de criza. Iar principala preocupare a angajatilor este trimiterea acasa a donatorilor, care sunt tinuti cu orele in asteptare. Alt aspect important, desi unii oameni se afla pe lista donatorilor si nu sunt la prima dare de sange, regulile s-au schimbat iar daca nu esti gras, obez etc, esti considerat anemic si trimis acasa, perfect sanatos si cu grupa de sange0+, donator universal. Bonus: donatorii stau la fix 4 randuri de cozi iar abia la a 3a esti trimis acasa pe motive de incompatibilitati. Sa fiu inteles, de multe ori esti incompatibil (antibiotice, operatii etc) dar sistemul este organizat, operat si condus de TAMPITI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.