În satele din Banat, localnicii se cunosc după pantofi. Ce meșteșug aparte,...

În satele din Banat, localnicii se cunosc după pantofi. Ce meșteșug aparte, vechi de sute de ani, încă se mai păstrează FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1221949683">

10363421_1511474235740460_1044463555968217098_n

Localnicii din satele din Banatul istoric încă mai păstrează cu sfințenie tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. În urma mai multor cercetări realizate în șapte zone din Banatul românesc și sârbesc, specialiștii au ajuns la concluzia că încă mai există“tezaure umane vii”, adică acei oameni care știu să practice profesia lor tradițională.

Astfel, nu puține sunt satele din Banat în care localnicii nu aruncă banii pe încălțăminte, ci o confecționează cu mâna lor. Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest din Timișoara și manager al proiectului “Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, ne-a declarat că printre cele mai numeroase practici din Banat se numără confecționarea de încălțăminte tradițională.

“În cercetările care au fost făcute în cele șapte arealuri din Banatul istoric au fost identificați o serie de oameni care confecționează încălțăminte tradițională, pe care o numesc nădicași, cioci, bocke sau pantofi pur și simplu. Acești pantofi sunt foarte comozi. Unii sunt pantofi de ritual, alții pantofi de sărbătoare, unii sunt foarte colorați, alții sunt foarte simpli, unii se croșetează, alții se fac din piele, unii au talpă, alții au tocuri, unii sunt extrem de apropiați de balerini”, a explicat Otilia Hedeșan.

Prorectorul Universității de Vest din Timișoara mai spune că, în urma cercetărilor, s-a constatat și un lucru inedit, și anume faptul că localnicii își dau seama din ce sat vine o persoană, în funcție de pantofii pe care-i poartă. “În funcție de cum arată acest gen de încălțăminte tradițională, localnicii își dau seama de unde este persoana care o poartă. Confecționarea de încălțăminte tradițională este o componentă importantă care încă nu a fost valorificată și care ar putea să fie pusă în valoare”, a mai precizat Otilia Hedeșan.

În cadrul proiectului, va fi publicată și o carte despre “tezaurele umane vii” din Banat. Proiectul  “Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului” este unul de cooperare transfrontalieră România – Serbia și este derulat de Universitatea de Vest din Timișoara. Proiectul vizează să contribuie în mod semnificativ la valorificarea turistică a patrimoniului cultural din Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.