Separatiştii proruşi din Ucraina, asediaţi de armată, vor să-şi înfiinţeze propriul sistem...

Separatiştii proruşi din Ucraina, asediaţi de armată, vor să-şi înfiinţeze propriul sistem bancar: „Moneda se va numi rublă”

0
DISTRIBUIȚI

slaviansk ucraina moldova24_info

În pofida confruntărilor intense din estul Ucrainei, separatiştii proruşi şi-au anunţat intenţia ca, în termen de două luni, să doteze autoproclamata „Republică Doneţk” cu un sistem bancar independent şi, în viitor, chiar cu propria monedă.

„Moneda se va numi rublă. Ne aflăm pe pământ slav şi slavii au folosit întotdeauna rubla”, explică Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria şi sistemul bancar în cadrul structurilor de conducere formate de insurgenţi în estul Ucrainei.

De altfel, „Guvernul” format de insurgenţi a înfiinţat o „bancă populară”, care a primit misiunea suprarealistă de a contura un cadru financiar local, un fel de Bancă Centrală pentru un mini-stat ale cărui dimensiuni sunt din ce în ce mai reduse, în contextul avansării forţelor ucrainene în regiune.

Separatiştii proruşi sunt acum regrupaţi în câteva bastioane, printre care Doneţk şi Lugansk, şi într-o parte din zona care separă cele două oraşe aflate în apropiere de frontiera rusă.

Noua „instituţie financiară” a separatiştilor are deja sediul în clădirea filialei locale a Băncii Naţionale a Ucrainei, abandonată după ce rebelii au preluat controlul asupra oraşului. Separatiştii afirmă că o echipă de „experţi” îşi desfăşoară deja activitatea, în plină zonă de război.

Maksim Ivanov spune că lucrează cu o echipă de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare în domeniu, precum şi specialişti din Rusia şi din Kazahstan.

Pe fondul înăspririi sancţiunilor occidentale la adresa Moscovei şi rebelilor proruşi, „bancherul” separatist consideră că Rusia reprezintă un partener „mai convenabil” pentru sud-estul Ucrainei, centrul industrial al Ucrainei, dar şi pentru industria metalurgică şi chimică aflată în declin în ultimii ani.

El recunoaşte dificultatea sarcinii care i-a fost încredinţată, în condiţiile în care doar „între 20 şi 25% din economia” regiunii, aflată în pragul haosului, continuă să funcţioneze.


„80% dintre magazine şi 70% dintre cafenele şi restaurante sunt închise”, notează el. „Când luptele vor înceta, va trebui să reconstruim”, adaugă el.

Kievul ia măsuri pentru zonele controlate de rebeli

În acest context, la Kiev, Banca Centrală a reacţionat şi a luat săptămâna trecută măsuri de urgenţă pentru zonele aflate sub controlul rebelilor. Băncile ucrainene din estul ţării sunt în special obligate să distrugă bancnotele pe care le deţin acoperindu-le de vopsea, astfel încât să nu mai fie folosite şi să evite să ajungă în mâinile insurgenţilor, consideraţi „terorişti” de autorităţile ucrainene.

Maksim Ivanov spune însă că rezervele bancare din Doneţk se află „de facto” la dispoziţia separatiştilor, ai căror lideri intenţionează să ofere bancomate băncilor din oraş.

O sursă bancară din Doneţk a relatat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că accesul la bani numerar reprezintă principala problemă în acest moment. „Deocamdată, bancomatele funcţionează, dar nu se ştie cât timp va mai dura”, a explicat sursa, adăugând că o mare parte personalului părăseşte oraşul, iar, în consecinţă, agenţiile bancare sunt nevoite să-şi înceteze activitatea.

De asemenea, sursa menţionată subliniază că băncile rămân înregistrate la autorităţile ucrainene şi se supun în acest context legislaţiei stabilite de Kiev, şi nu separatiştilor.

Aceeaşi sursă s-a declarat neîncrezătoare în ceea ce priveşte ordinul dat de Banca Naţională a Ucrainei de a distruge bancnotele aflate în depozitele băncilor: reprezentanţii autorităţilor ucrainene au primit sarcina de a supraveghea procedura.

La rândul său, Maksim Ivanov critică măsurile, pe care le consideră autodistructive.

Un alt lider din rândul rebelilor, Pavel Gubarev, om de afaceri local aflat în fruntea mişcării separatiste încă de la apariţia sa, după sosirea puterii prooccidentale la Kiev, la sfârşitul lunii februarie, a apreciat că, prin aceste măsuri, autorităţile ucrainene „recunosc, de fapt, independenţa” regiunii.

„În acest moment, ne aflăm într-o zonă offshore, scutită de taxe”, a declarat el. „Ei (autorităţile ucrainene – n.r.) şi-au retras sistemul bancar, au decis încetarea activităţii”, a subliniat liderul prorus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.