Statul îi lasă să moară pe copiii născuți prematur. Ce semnal de...

Statul îi lasă să moară pe copiii născuți prematur. Ce semnal de alarmă trage un medic timișorean

1
DISTRIBUIȚI

prematur

Anual, sute de copii din vestul țării vin pe lume prea devreme în cele două maternități din Timișoara. Medicii fac eforturi excepționale pentru a-i salva, mai ales că din acest an se confruntă și cu o altă problemă gravă, după ce statul alocă sume infime pentru recuperarea acestor bebeluși prematuri.

Medicii timișoreni au ajuns în situația disperată de a le solicita părinților să cumpere cu bani din propriul buzunar medicamentele necesare, care sunt extrem de scumpe pentru a-i putea salva pe micuți. Mai mult, chiar dacă părinții își permit să cumpere medicamentele, există situații în care pur și simplu nu au de unde să le achiziționeze, pentru că acestea sunt distribuite de către producători prin programele de sănătate naționale derulate de Ministerul Sănătății.

Ilie Constantin, șeful Secției de Neonatologie din cadrul Maternității “Bega” din Timișoara, a explicat, astăzi, faptul că apelează la tot felul de metode pentru a face rost de ce au nevoie pentru salvarea copiilor prematuri.


“Avem nevoie de aparate, echipamente, de medicamente, de tubulatură, de formule speciale de aliementație pentru acești copii foarte mici pe care le achiziționam printr-un program național de regionalizare a îngrijirilor perinatale. În ultimii doi ani, am primit sume foarte mici, astfel că noi am fost nevoiți fie să căutăm sponsori, fie să-i rugăm pe părinți să contribuie pentru copil, mai împrumutăm de la cei care au în stoc sau facem presiune și apelăm la bugetul spitalului. Dar nu e bine, asta e cârpeală ce facem noi”, a spus Ilie Constantin.

Medicul timișorean a precizat că finanțarea terapiei intensive neonatale a scăzut drastic în ultimii ani, Astfel, în anul 2012, Ministerul Sănătății a alocat Maternității “Bega” 90.000 de lei, în anul 2013 – 25.000 de lei, iar în acest an, doar 10.000 de lei.

Șeful Secției de Neonatologie din cadrul Maternității “Bega” ne-a declarat că, totuși, în acest moment, există pe stoc medicamentele necesare cu ajutorul cărora să-i poată salva pe copiii prematuri, acestea fiind achiziționate din bugetul spitalului, dar vor ajunge cel mult două luni.

„Până la urmă, părintele plătește, dar necazul e că, deși sunt unii părinți care își permit, nu găsesc ce este nevoie pentru copil. Vă dau un exemplu, surfactantul, această substanță atât de necesară copiilor prematuri. Un flacon de surfactant costă în jur de 2.200 de lei, dar problema e că părintele nu-l găsește. Și chiar dacă ar avea de unde să-l cumpere, nu are cum așa repede, doar dacă părintele anticipează că copilul se naște prematur. Durează până produsul este comandat și se face livrarea”, a conchis Ilie Constantin.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.