SUA au încercat fără succes să salveze ostatici americani în Siria, anunţă...

SUA au încercat fără succes să salveze ostatici americani în Siria, anunţă Casa Albă şi Pentagonul

0
DISTRIBUIȚI

 

siria

Forţele americane au efectuat „în această vară” o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, dar au eşuat, au anunţat Casa Albă şi Pentagonul miercuri, a doua zi după difuzarea unei înregistrări video care prezintă decapitarea lui James Foley.

„Mai devreme în cursul acestei veri, preşedintele (Obama) a aprobat o operaţiune menită salvării unor cetăţeni americani răpiţi şi deţinuţi împotriva voinţei lor de către Statul Islamic în Siria”, a dezvăluit Lisa Monaco, principala consilieră a preşedintelui Barack Obama în domeniul antiterorismului, citată într-un comunicat.

Operaţiunea a eşuat „fiindcă ostaticii nu erau prezenţi” în locul reperat de către serviciile americane de informaţii, a precizat ea.

Nici Casa Albă, nici Pentagonul nu precizează identitatea sau numărul ostaticilor vizaţi de această operaţiune.

„Având în vedere faptul că trebuie să protejăm capacităţile operaţionale ale armatei noastre, noi nu vom oferi niciun detaliu”, scrie Monaco.

Este pentru prima oară de la începutul conflictului, în martie 2011, când Statele Unite dezvăluie efectuarea unei operaţiuni de acest tip în teritoriul sirian.

Informaţia este dezvăluită în cea de-a doua zi după difuzarea unei înregistrări video care prezintă decapitarea jurnalistului american James Foley de către membri ai Statului Islamic (SI), o grupare sunnită ultraradicală care a ocupat teritorii vaste în Siria şi în Irak.


James Foley a fost răpit în Siria la sfârşitul lui 2012.

În aceeaşi înregistrare, SI ameninţă că va mai executa un ostatic american, Steven Sotloff, în represalii la atacurile aeriene americane care vizează poziţiile sale din nordul Irakului.

Numărul exact al străinilor capturaţi de către jihadişti în Siria şi în Irak este dificil de estimat, întrucât unele familii şi guverne au solicitat presei să nu dezvăluie dispariţia lor, în timp ce situaţia din teren rămâne haotică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.