ȚEAPĂ de tip Caritas la Timișoara. Cum au fost păcăliți oamenii de...

ȚEAPĂ de tip Caritas la Timișoara. Cum au fost păcăliți oamenii de o firmă care le promitea credite avantajoase

1
DISTRIBUIȚI

bancomat teapaUn nou tip de Caritas face victime pe bandă rulantă la Timișoara.  Afacerea a fost pusă la cale de niște clujeni, care îi păcăleau pe timișoreni cu contracte de împrumut extrem de avantajoase. Societatea de împrumut încasa de la clienți un comision de 5% din valoarea contractată plus valoarea unei rate, fără însă a mai da banii cu care respectiva persoană s-a împrumutat. La o lectură atentă a contractului de împrumut, victima află că va primi banii peste 20 de ani.

Un timișorean a semnat un contract pentru împrumutul 30.000 de lei, după ce a aflat despre „afacerea de succes” de la un coleg. Saturnus  Finance, o societate nonbancară solicita însă și garanție, bani care nu mai puteau fi recuperați. ”Am semnat un contract pentru suma de 30.000 de lei și ne-au cerut bani ca garanție. Am depus în contul lor suma 1.800 de lei ca garanție și prima rată, de 331 de lei. Asta se întâmpla în luna mai, între timp am plătit și a doua rată și tot nu am primit banii. Eu trebuia să returnez banii în zece ani și m-a atras dobânda, mult mai mică decât la bancă. Mi-au spus că primesc banii în maxim trei luni. Dobânda este cea care m-a atras”, povestește Iosif Ciprian Ștefănescu. Între timp firma s-a mutat pe strada Cloșca, în Timișoara, iar  celor împrumutați reprezentanții ei le spun că nu au bani să facă plățile, însă îi sfătuiesc pe oameni să plătească în continuare ratele.

Ștefănescu a plătit două rate pentru returnarea împrumutului pe care nu a beneficiat, apoi s-a plâns la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Oamenilor din România (OADOR), care a sesizat Poliția.


”Până acum am fost sesizați de existența a patru asemenea cazuri. Oamenii trebuie să facă plângere penală”, a spus Teodor Rațiu, preşedintele OADOR Timiş.

Violeta Moțolică, din Saravale, este o altă victimă a celor de la Saturnus Finance. A plătit 1.700 de lei garanție tot pentru un împumut de 30.000 de lei. Ca să aibă bani, a vândut porcul din ogradă.

Reprezentanţii Saturnus Finance nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere. Cunoscută în Cluj drept ”caritasul unguresc„, compania a înșelat până acum mii de oameni. Artizanii afacerii sunt Mate Istvan și Gaspar Balint, acesta din urmă cetățean maghiar, potrivit Gazeta de Cluj. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care își derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme: Sc Euro Credit Cassa SRL, SC Invest System Capital SRL, SC Favorit Solution SRL şi mai curând SC First Exit Grup srl.

Metoda Caritas

“O persoană solicită şi primeşte rapid aprobarea pentru un credit de 15.000 lei pentru 120 luni, cu o rată lunară de 166 ron. El este obligat prin contract (pe care-l primeşte în 2 exemplare, deja semnate de firmă) să depună în contul de mai sus suma de 750 ron + 166 ron = 916 ron fără TVA şi să trimită un exemplar semnat de contract la Timişoara, cu promisiunea că va fi pe o listă sigur în luna următoare. Dacă ai ghinionul să faci acest lucru, ai luat o mare ţeapă şi nu vei primi niciodată suma de bani cerută şi aprobata de ei, chiar vor încerca să te convingă să mai trimiţi alte rate lunare, ca să ai prioritate!!Asta până încep oameni să se sesizeze şi să facă plângeri penale!…Atunci ei dispar cu sumele încasate şi păgubiţii rămân cu procese şi anchete interminabile”, a explicat, pentru Gazeta de Cluj, o persoană care a avut de-a face cu acest sistem.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.