Veteran de război din Timișoara, sărbătorit la împlinirea unui secol de viață....

Veteran de război din Timișoara, sărbătorit la împlinirea unui secol de viață. Care este secretul longevității sale și la ce viciu nu poate renunța

0
DISTRIBUIȚI

veteran de razboi

Iosif Hegheș este unul dintre puținii veterani de război din județul Timiș care încă mai sunt în viață. Bărbatul din Timișoara a împlinit astăzi un secol de viață, o vârstă la care nu și-a imaginat niciodată că va ajunge. Reprezentanții Primăriei Timișoara s-au gândit să-i facă o surpriză și împreună cu jurnaliștii l-au vizitat acasă şi i-au adus câteva cadouri.

“Pur și simplu nu i-a venit să creadă, astăzi, când s-a trezit și a realizat că a împlinit o sută de ani”, începe să povestească fiica lui Iosif Hegheș, în timp ce acesta, preț de câteva minute, nu reușește să scoată niciun cuvânt din cauza emoțiilor.


Îmbrăcat în costum, pe sacoul căruia sunt prinse numeroasele decorații primite pentru că a luptat cu vitejie în cel de-al Doilea Război Mondial, bărbatul stă nemișcat în picioare. Doar ochii care încet, încet încep să se înroșească îi dau de gol emoțiile.

“A fost sergent, comandant de obuze, a luptat în Regimentul 38 artilerie Timișoara din 1941 până în 1943. Tot timpul îmi povestește amintiri din perioada războiului. Mi-a spus într-o zi că în război a văzut iadul pe pământ”, explică fiica sa, Georgina. Încurajat să povestească câte ceva din război, Iosif Hegheș reușește să spună cu voce tremurând că “am luptat pe frontul de răsărit, cu gradul de sergent”, dar apoi îl podidesc lacrimile și nu mai poate vorbi.

Iosif Hegheș s-a născut în localitatea timișeană Jebel, la 17 ani s-a însurat, iar la doar 18 ani s-a născut singura lui fiică Georgina, care are 82 de ani și cu care locuiește în apartamentul de pe B-dul Take Ionescu din Timișoara. De la fiica lui Iosif Hegheș aflăm că acesta se îngrijește singur, nu are probleme grave de sănătate, dar de un timp încoace, picioarele au început să-l lase și este din ce în ce mai supărat.

Georgina ne spune și care este secretul longevității lui Iosif Hegheș. “Mănâncă foarte mult lapte, gris cu lapte, cafea cu lapte, asta-i mâncarea de bază, în rest mâncăm obișnuit, nu mâncăm prea gras. Afară nu mai ieșim că-l dor picioarele și nu are siguranță. Avem o pisică pe care o mângâie în fiecare zi, stă în fotoliul cu rotile, merge în bucătărie și mai ia o prăjitură, mai ia o bere, că-i place berea și mai bea câte una”, povestește Georgina cum decurge o zi obișnuită din viața lui Iosif Hegheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.