Număr record de participanți la West Summer University. Ce concluzii au tras...

Număr record de participanți la West Summer University. Ce concluzii au tras elevii după ce au fost studenți pentru două săptămâni la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

WSU (5)

Pregătită de Organizația Studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), ediția a IV-a a proiectului West Summer University(WSU), se aproprie de final. Timp de două săptămâni, 180 de elevi care au terminat clasa a XI-a au experimentat viața de student la Timișoara. Aceștia provin din 28 de județe din țară, iar pentru prima dată au participat la proiect și nouă basarabeni din Republica Moldova, datorită parteneriatului încheiat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni.

Pentru a se înscrie, elevii au avut la dispoziție toate cele 11 facultăți din cadrul Universității de Vest. Cele mai căutate au fost Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, respectiv Facultatea de Drept. Timp de 14 zile, tinerii au gustat din plin viața de student. Au particpat la cursuri, la probe care le-au stimulat creativitatea, munca în echipă și nu în ultimul rând, au aflat ce înseamnă viața la camin.

„Elevii au experimentat viața de student prin participarea la cursurile specifice facultății alese. Am acordat atenţie şi educaţiei non-formale și am organizat şase traininguri, pe teme precum persuasiune, public speaking, creionarea unui viitor personal, scriere de proiecte, team management, respectiv managementul schimbării. Cu toții au dat dovadă de multă ingeniozitate, creativitate și au reușit să treacă cu bine toate probele la care au fost supuși”, ne-a spus Alin Triff, vicepreședinte Activitate Internă și Proiecte OSUT.

Studenți cu „acte în regulă”

Participanții au fost cazați la un cămin din Complexul Studențesc din Timișoara. „Când am ajuns mi-am dorit automat să mă întorc acasă. Chiar nu am mai împărțit camera și baia cu cineva. Acum nu mai vreau să plec. Mi-a plăcut foarte mult”, ne-a povestit Ali Ebru, o tânără din Constanța care s-a înscris la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Un alt elev, care a venit din Petroșani, este convins că își va aminti cum și-a tuns colegul de cameră. „Nu voi uita niciodată momentul în care mi-am tuns colegul de cameră. Mi-a spus că vrea să fie chel și eu aveam mașina de tuns la mine. I-am spus că îl tund și l-am tuns”, explica cu zâmbetul pe buze Robert Sebeși, care s-a înscris la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Adolescenții au participat la cursuri susținute de profesori de la Universității de Vest, după care au intrat în sesiune. Dacă unii nu au tratat cu seriozitate examenele, alții și-au dat tot interesul. „M-am descurcat în sesiune pentru că am primit întrebări din cursuri. Profesorii ne-au luat de la zero și asta ne-a ajutat foarte mult.


Chiar dacă fac 12 ore până la Timișoara, mi-ar plăcea să urmez facultatea aici pentru că am auzit este cea mai bună”, ne-a povestit Sânziana Voicu, o tânără din județul Prahova care a ales să fie studentă pentru două săptămâni la Facultatea de Matematică și Informatică.

Lăsând la o parte învățătura, participanții s-au și distrat dar dacă nu respectau regulile erau nevoiți să facă genoflexiuni. Mădălina Iordache a venit de la Ploiești și s-a înscris la Facultatea de Sociologie și Psihologie. Tânăra își amintește cum a făcut genoflexiuni la ora două noaptea alături de colegii ei pentru că nu au ajuns la cămin la ora stabilită de organizatori. „Noi trebuia să fim la cămin la ora 1.00, dar am ajuns pe la 2.00. Ne-am furișat cât am putut, dar ne-a văzut Mirel (n.r. unul dintre organizatori) și ne-a pus pe toți să facem genoflexiuni, drept pedeapsă pentru că am întârziat. Mi-a plăcut această experiență și chiar dacă mă gândesc să plec la facultate în Danemarca, ideea de a veni la Timișoara mi se pare o idee bună ”, a spus aceasta. Viața de la cămin a fost o experiență nouă pentru toți elevii și chiar dacă la început le-a fost greu să se acomodeze, cu timpul s-au obișnuit atât de mult încât le e greu să plece. „Mi-am făcut noi prieteni și îmi pare rău că plec. Știu că le-a fost greu și organizatorilor să țină sub control atâția elevi cu personalități diferite. A fost frumos și eu cred că dacă ești student și nu stai la cămin nu are farmec”, a spus Loredana Rădulescu o elevă din Târgu Jiu care s-a înscris la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor.

Zeci de proiecte în cadrul WSU

Cei 180 de elevi au avut parte de numeroase proiecte în cadrul West Summer University. Aceștia și-au creat mascote specifice facultății, materialele fiind procurate chiar de ei. Au scris versuri pentru un posibil imn al WSU, au participat la probe precum simularea unui proces și au făcut experimente de laborator. Organizatorii le-au oferit posibilitatea de a participa la un tur al orașului și de a vizita Muzeul de Artă, Muzeul Revoluției și Muzeul Satului. „Le-am pregătit și un joc numit Treasure Hunt (Caută Comoara), care a avut loc pe o distanță de 10 kilometri, elevii având ca repere obiectivele turistice din oraș. Punctul de plecare a fost Complexul Studențesc, iar cel de final a fost Universitatea de Vest unde au fost nevoiți să găsească <<comoara ascunsă>>”, a spus Alin Triff, vicepreședinte Activitate Internă și Proiecte OSUT.

Ediția a IV-a a proiectului West Summer University a avut o creștere semnificativă a participanților de la toate facultățile din cadrul UVT. Anul acesta au participat cu 25% mai mulți elevi decât în anii precedenți. Înainte să plece acasă, organizatorii le-au pregătit elevilor o petrecere care va avea loc în ultima seară. „Ca să marcăm finalizarea cu succes a acestui proiect, le-am pregătit binemeritatul Bye-bye Party. S-a muncit mult pentru acest proiect și doresc să le mulțumesc partenerilor care ne-au susținut în realizarea proiectului <<West Summer University 2014>> și anume Universitatea de Vest din Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Regia Autonomă de Transport Timişoara”, a mai spus Alin Triff.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.