Au început înscrierile la facultate pentru cei care au picat Bacalaureatul. Vezi...

Au început înscrierile la facultate pentru cei care au picat Bacalaureatul. Vezi ce școli din vestul țării și ce specializări sunt pe listă

0
DISTRIBUIȚI

bacalaurea 2014 04_resize

Absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat au deja oferta de școlarizare în cadrul mai multor universități. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad anunță că inscrie tineri care au picat Bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen, până pe 19 octombrie, scrie hotnews.ro. Anunțuri similare au fost publicate si pe site-urile altor 11 universitati, la mai puțin de o săptămână după ce Ministerul Educației a publicat metodologia de organizare a colegiilor care îi primesc pe elevii fără diplomă. Și reprezentanții Universității din Oradea au declarat pentru hotnews.ro că vor organiza astfel de colegii.

Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanță de urgență care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Naționale. OUG prevede, printre altele, pregătirea elevilor fără Bacalaureat la universitate, în colegii. Ordonanța spune că organizarea acestor colegii care îi vor primi pe tinerii fără Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației naționale. Metodologia – practic ultimul act necesar pentru înființarea acestor colegii pentru tinerii fără BAC – a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 septembrie. Metodologia de organizare a colegiilor care îi primesc pe absolvenții de liceu fără bacalaureat spune că „instituțiile de învățământ superior acreditate înaintează, în condițiile legii, Ministerului Educației Naționale lista calificarilor ce se propun a fi școlarizate în cadrul colegiilor în anul școlar 2014-2015, însoțită de planul de școlarizare, cuprinzând calificările/ocupațiile profesionale și numărul de locuri pentru fiecare domeniu, până la data de 20 octombrie 2014, în vederea aprobarii prin ordin al ministrului educației naționale”.

Deși mai este mai bine de o lună până la termenul înaintat de Ministerul Educației, multe universități au anunțat deja pe site-urile lor că au înființat colegii pentru persoane fără Bac și au deschis deja înscrierile.

Universitatea din Oradea este universitate de stat, clasificată în categoria Universităților de Educație și Cercetare Științifică – categoria a II-a valorică, potrivit clasificarii din 2011. Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea, a declarat vineri, 12 septembrie, pentru hotnews.ro că instituția de învățământ superior organizează colegii pentru absolvenții de liceu fără diplomă de Bac.

„Luni avem în ședința de Senat propuneri de la două facultăți pentru a organiza astfel de programe de studii. Sunt trei programe de studii de la Medicină, pe direcția Cosmetica Medicală, și mai sunt propuneri de la Facultatea de științe pe Analist programator. Le vom aproba în Senat, apoi va avea loc demararea actelor pentru înaintare către Minister, și apoi se vor organiza aceste programe de studii”, a declarat profesorul Sorin Curila.

Acesta a afirmat că nu cunoaște încă numărul de locuri pe care îl va scoate universitatea la admitere, iar durata colegiilor va rezulta din planurile de învățământ care „vin de la facultăți”. „Curriculumul va fi făcut de specialiștii din facultăți”, a precizat președintele Senatului Universității din Oradea.

Întrebat dacă universitatea le dă posibilitatea cursanților, dacă iau ulterior bacalaureatul, să le fie echivalat un an făcut la colegiu cu un an făcut la facultate, Sorin Curila a răspuns: „Pentru aceste programe se vor aloca niște credite și în măsura în care ei vor obține creditele și diploma de bacalaureat, se vor putea înscrie la licență și li se vor recunoaște creditele și înmatricularea.


Vor susține examen de admitere, dar pot trece în anul II”.

În cadrul acestor colegii, cursanților fără diplomă de Bacalaureat le vor preda „profesorii de la universitate”, a explicat Sorin Curila. Acesta a declarat că universitatea nu poate începe înscrierile până nu are acceptul Ministerului Educației: „Dacă Ministerul Educației răspunde în timp util, probabil vom putea demara cursurile la 1 octombrie, dacă nu, nu”.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad înscrie tineri care au picat Bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen, iar perioada de înscrieri se termină pe 19 octombrie, anunță universitatea. Taxa de înscriere este de 50 de lei, iar taxa de școlarizare este de 1.500 de lei pe domenii tehnice și 1.300 de lei pe domenii socio-umane.

Universitatea precizează că durata studiilor în aceste colegii este de 1-2 ani, fără a detalia. Înscrierea se face conform mediei de absolvire a liceului, iar la finalizarea studiilor universitatea promite acordarea unui certificat de calificare profesională.

Specializările oferite de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Domenii tehnice:
– Tehnician proiectant în construcții de mașini
– Tehnician diagnostic auto
– Tehnician echipamente de calcul
– Analist programator
– Tehnician controlul calității produselor alimentare
– Tehnician nutriționist
– Tehnician laborant pentru protecția calității mediului

Domeniile Economic și Administrativ:
– Agent comercial
– Asistent manager
– Detectiv particular

Domenii Design și Jurnalism:
– Designer pentru publicitate
– Tehnoredactor

Domeniul de Asistență Socială:
– Asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice

Domeniul Educație Fizică:
– Instructor de aerobic și fitness

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad anunță pe site-ul său că școlarizează absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat prin colegiile universitare. „Profilul colegiilor va fi dat de programele acreditate, din facultățile organizatoare. Curricula colegiilor va asigura calificări în concordanță cu Registrul Național al Calificărilor din România și va conține cel puțin 50% din disciplinele anului I de studii universitare de licență”, informează universitatea.

Potrivit acesteia, în cadrul colegiilor se vor organiza programe de pregătire suplimentară la disciplinele de bacalaureat, pentru absolvenții care nu au promovat acest examen. Creditele pentru educație și formare profesională obținute în învățământul postliceal pot fi recunoscute pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat de către universități pentru nivel licență, se mai arată în anunțul universității.

Pe lista instituțiilor de învățământ superior care acceptă studenți și fără diplomă de Bacalaureat se mai află Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea Ecologică din București, Universitatea Hyperion din București, Universitatea Româno-Germană din Sibiu, Universitatea Artifex din București, Universitatea Danubius din Galați, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești și Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.