Băsescu: România va fi aparată în orice scenariu în care ar fi...

Băsescu: România va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

0
DISTRIBUIȚI

traian basescu mcv

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. El a adăugat că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României şi l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, scrie Mediafax. „România are plan de acţiune dacă este atacată”, a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport. El a spus că Turcia, Polonia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul. „De pe tot flancul estic, erau Polonia şi ţările baltice care aveau un plan de contingenţă (…) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingenţă şi un plan de acţiune în cazul în care, în scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacată, sau balticii şi Polonia”, a precizat Băsescu.

„România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea după acest Summit este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune, în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al forţelor din Europa, au elaborat scenariile prin care România, securitatea României ar putea fi afectată”, a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că există scenarii privind atacuri asupra României de pe mare, atac terestru şi atac de aviaţie, iar acest plan de acţiune „vine şi dă soluţiile, contramăsurile Alianţei pentru a apăra România, alături de propriile ei forţe armate”. „România este în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată”, a subliniat Băsescu. Totodată, preşedintele a precizat că, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi structurile naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în interiorul NATO pentru ca România să fie apărată în oricare din scenariile de război în care ar putea fi atacată sau în care ar putea să-i fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea”.

Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României, rămâne restul, iraţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ţine de un eventual comportament iraţional al acelei ţări, astfel încat este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României.

Şeful statului a spus că agresiunea Rusia din Ucraina ţine de iraţional, factor care trebuie luat în calcul.

El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferenţa până la 100%, care ţine de iraţional, de care trebuie ţinut cont.

Băsescu: Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înţelege pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condiţiile în care NATO îşi consolidează flancul estic.

„Am înţeles în ce situaţie este Poroşenko.


Preşedintele Poroşenko e în situaţia în care a crezut că va putea lichida problema separatiştilor cu amata naţională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care ‘va degenera’ într-un armistiţiu”, a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice „fără drept de apel” pe liderul de la Kiev.

„A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state îşi pun la un loc resursele militare” pentru a se apăra, a mai spus preşedintele.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi „Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe”, în cazul în care comunitatea internaţională nu se solidarizează cu Ucraina.

Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuţie cu şeful în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: „Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau”, jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărţile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.