Băsescu: Vom avea un comandament NATO pe teritoriul ţării. România este în...

Băsescu: Vom avea un comandament NATO pe teritoriul ţării. România este în siguranţă. Dacă cineva s-ar gândi să schimbe asta, reacţia ar fi „năprasnică”

0
DISTRIBUIȚI

Traian-Basescu2

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la încheierea summit-ului NATO, că în documentele adoptate la reuniune ”România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se ştie că acesta va fi pe teritoriul României, scrie Mediafax.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Despre importanţa summitului

– A fost un summit foarte important, care a prefigurat noile misiune ale Alianţei, de după misiunile din Afganistan.

– Foarte mulţi au speculat pe disputele între Europa şi SUA, au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică şi a fost suspectată chiar unitatea membrilor NATO.

– Summitul a demonstrat că nu există şefi de stat care să nu fi înţeles misiunea fundamentală a NATO, de a-şi apăra proprii membri. Mai este un mesaj, dincolo de cel de solidaritate, cel că libertatea nu e gratis şi asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii, indiferent unde se afla în interiorul acestei organizaţii.

– România a avut câteva obiective, aceastea fiind atinse.

– La summit s-au semnat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Acum, structurile militare trebuie să pună în practică deciziile politice.

– Cele 5 documente sunt: Comunicatul summitului, Declaraţia privind relaţia transatlantică, care este foarte importantă, Declaraţia comună NATO – Ucraina, Declaraţia privind Afganistanul şi Declaraţia privind forţele armate.

– Intenţionez ca săptămâna viitoare, în colaborare cu Ministerul de Externe, să deschidem dezbateri pentru corecta înţelegere a summitului.

Despre obiectivele României la summitul din Ţara Galilor

– Adoptarea planului de acţiune.


Prin acesta s-a decis prezenţa NATO pe terioriul statelor de la frontiera de Est a NATO, inclusiv pe teritoriul României. Vreau să fim foarte clari, România are două baze militare româno-americane, la Kogălniceanu şi la Desevelu. În rest, sunt staţionări temporare, exerciţii, manevre militare. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă pe teritoriul României.

– În România există în prezent aproximativ 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, iar aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi.

– Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii România figurează ca fiind stat care a oferit facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile. Avem insfrastructura gata. În documente România figurează ca făcând oferta pentru a găzdui un comandament, dar noi ştim că va fi.

– La cererea Statelor Unite, am decis crearea unui centru de antrenament de exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii care se vor face cu flota României şi Bulgariei. Important este că Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică, aceasta fiind un obiectiv al României care a fost atins. În susţinerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu cercul de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre. Argumentul nostru în toate discuţiile a fost că aceste conflicte pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar afecta securitatea din zonă.

– Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului. Este vorba de angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2 la sută din PIB al fiecărei ţări pentru apărare. Aşa cum am spus, libertatea nu este gratis.

– S-a pus accent pe siguranţa cibernetică. Din acest punct de vedere, România a făcut oferta să fie naţiune cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei.

– Toate acestea au fost obiectivele noastre şi pe acestea le-am atins.

– Declaraţia summitului va fin una care va face pe oricine să se gândească dacă vrea să aibă de-a face cu flancul estic al NATO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.