Campionatul Mondial de fotbal a adus economia Braziliei nu pe culmile creşterii,...

Campionatul Mondial de fotbal a adus economia Braziliei nu pe culmile creşterii, ci în recesiune

0
DISTRIBUIȚI

brazil-protests-flag

Economia Braziliei, a doua mare economie emergentă la nivel mondial, a intrat în recesiune în condiţiile în care găzduirea Campionatului Mondial de fotbal a sufocat activitatea economică deoarece multe dintre oraşele gazdă au declarat zile libere în timpul meciurilor pentru a preveni problemele logistice şi pe cele de trafic.

În plus, investiţiile în cea mai mare economie din America de Sud au scăzut dramatic în prima jumătate a anului, iar multe dintre fabricile braziliene şi-au închis activitatea în timpul turneului mondial, scrie agenţia Thomson Reuters.

Anunţul intrării în recesiune, pentru prima dată de la izbucnirea crizei, le oferă o armă puternică oponenţilor preşedintelui Dilma Rousseff în cursa electorală deoarece candidatura preşedintelui este cea mai vulnerabilă în acest moment.

Dacă Rousseff ar ajunge în turul doi, ceea ce mulţi analişti consideră că se va întâmpla, împreună cu Marina Silva, candidatul Partidului Socialist, Rousseff ar pierde alegerile, potrivit celor mai recente sondaje. Silva, împreună cu cel de-al treilea candidat, senatorul Aecio Neves, au criticat-o pe Rousseff că nu a imple­mentat măsurile corecte de creştere economică şi pentru că a distrus impulsul economic care în ultimul deceniu a transformat Brazilia într-o atracţie pentru investitorii de pe Wall Street.


Produsul Intern Brut (PIB) al Braziliei s-a contractat în al doilea trimestru cu 0,6%, mai rău decât se aşteptau analiştii, iar rezultatele pentru primul trimestru au fost revizuite în scădere, de la o creştere a PIB de 0,2% la o scădere de 0,2%.

„Astăzi ( anunţul intrării în recesiune – n.red.) este o zi tristă pentru Brazilia. Adevărul este că acest guvern a dat greş, şi a dat greş în principal în a ghida economia Braziliei în direcţia potrivită“, a spus Neves.

Economia Braziliei a înregistrat în 2010, sub conducere predecesorului lui Rousseff, Luiz Inácio Lula da Silva, cea mai rapidă creştere din ultimii 27 de ani, de 7,5%, propulsată de consumul intern puternic. În pofida eforturilor din ultimele luni ale lui Roussef de a recâştiga încrederea companiilor, investiţiile au scăzut cu 5,3% în al doilea trimestru, cea mai abruptă scădere din 2009.

Roussef, cât şi reprezentanţii partidului său, consideră că problemele la nivel mondial sunt vinovate pentru încetinirea economică a Braziliei. Ei dau vina pe încetinirea activităţilor economice la nivel mondial care au redus apetitul pentru exporturile braziliene, dar şi pe seceta severă din ultima perioadă care a majorat preţurile energiei electrice atât pentru industrii, cât şi pentru consumatori, în condiţiile în care cea mai mare parte a ţării este alimentată de energie hidroelectrică, notează USAtoday.

„Scenariul internaţional nu a ajutat. Problemele din ţările dezvoltate au dus la o tendinţă de decelerare pentru economiile emergente“, susţine ministrul brazilian al finanţelor Guido Mantega.

Întrebat dacă Brazilia este în recesiune, Mantega a răspuns că „nu poţi spune într-adevăr că aşa este“. El a subliniat că nivelul şomajului a rămas la minimele istorice, iar inflaţia este în limitele superioare ale plafonului guvernamental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.