DOLIU Trupul neînsuflețit al mitropolitului Nicolae Corneanu, însoțit până la Catedrală de...

DOLIU Trupul neînsuflețit al mitropolitului Nicolae Corneanu, însoțit până la Catedrală de peste 200 de persoane UPDATE 4 Mai mulți lideri religioși au venit să aducă un ultim omagiu GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1761225525">

mitropolit procesiune (1)

Timișoara a intrat azi în prima din cele 40 de zile de doliu, timp în care vor fi oficiate slujbe pentru odihna și pomenirea mitropolitului trecut la cele veșnice în seara zilei de duminică.

„Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri. Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în catedrala mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea”, transmite Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Trupul mitropolitului Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde, timp de câteva zile, credincioșii vor putea să-i aducă un ultim omagiu.

ÎPS Nicolae va fi înmormântat într-o criptă, sub altarul Catedralei Mitropolitane, unde sunt amenajate patru locuri de veci, suprapuse câte două, din care mai este ocupat doar unul singur, cu mitropolitul predecesor lui Corneanu, Vasile Lăzărescu.

Slujba de înmormântare va fi oficiată, conform tradiției, de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), împreuna cu un sobor de înalți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR. Cu această ocazie vor fi prezenți la Timișoara toți mitropoliții Bisericii Ortodoxe Române, precum și alți înalți ierarhi ai BOR, din țară și din străinătate. După trecerea celor 40 de zile de doliu, dintre aceștia, va fi ales în urma votului sinodal, un nou mitropolit al Banatului.

UPDATE Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 11.00, la Catedrala Mitropolitană, unde trupul neînsuflețit al fostului mitropolit este transportat în această dimineață.

UPDATE 2 Peste 200 de preoți, maici și credincioși, printre care și primarul Nicolae Robu, au format cortegiul care a însoțit dricul până la Catedrala Mitropolitană.

UPDATE 3 Printre cei care au mers în procesiune pentru a-l conduce pe Nicolae Corneanu de la sediul Mitropoliei Banatului la Catedrala Mitropolitană s-a numărat și Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timișoara. Catedrala Mitropolitană s-a umplut de credincioși, preoți și maici care au participat la slujba săvârșită de către un sobor de preoți, după ce trupul Mitropolitului Banatului a fost depus aici. Apoi, cu lacrimi în ochi, credincioșii i-au adus un ultim omagiu și i-au sărutat mâinile mitropolitului.

UPDATE 4 La căpătâiul mitropolitului s-a rugat Presfinţitul Luchian Pantelici, episcop ortodox sârb de Budapesta şi administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, dar și PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj.

(Adriana Mîț)

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.