Concert special cu Timişoara Big Band. Vezi de unde se pot procura...

Concert special cu Timişoara Big Band. Vezi de unde se pot procura bilete

0
DISTRIBUIȚI

timisoarabigband [1024x768]

Melomanii timişoreni sunt invitaţi la un concert special susţinut de Big Band Timişoara – formaţie alcătuită din absolvenţi ai Facultăţii de Muzică, instrumentişti ai Opere Naţionale, ai Filarmonicii Banatul, ai Teatrului German de Stat şi ai Fanfarei Garnizoanei Militare – care va avea loc duminică 14 septembrie de la ora 20 la Grădina de Vară Capitol. . Pe parcursul celor mai bine de 10 ani de activitate, cu orchestra au colaborat 35 de instrumentişti şi cinci solişti vocali. Condusi de Franz Hoffner virtuoşii ei muzicieni au in repertoriu: peste 600 de piese de la muzică populară germană: valsuri, polci şi marşuri, la muzică de petrecere sârbească, ungurească şi românească, de la pop, gospel şi muzică de film, la operă, operetă, musical şi jazz. Duminica doresc sa le prezinte timisorenilor parte din repertoriul cu care au castigat anul acesta Premiul II in cadrul Campionatului European pentru muzică de fanfară boemiano-moraviană, organizat la Ried im Innkreis, Austria. Formaţia este o adevărată orchestră bănăţeană. Virtuoşii ei muzicieni demonstrează asta prin repertoriul abordat: peste 600 de piese de la muzică populară germană: valsuri, polci şi marşuri, la muzică de petrecere sârbească, ungurească şi românească, de la pop, gospel şi muzică de film, la operă, operetă, musical şi jazz. Dirijorul ochestrei este Franz Hoffner, un şvab bănăţean născut în 1949 la Lovrin in Judeţul Timiş, România. În Banat a colaborat cu mai multe orchestre locale, apoi a emigrat în Germania, asemenea multor conaţionali ai lui. Acolo a colaborat, pentru început, cu Orchestra Germann Hoffmann, iar apoi a condus mai mute orchestre cum ar fi „Enztäler Musikanten” şi „Musikverein Untereichenbach”.

Anul 2002 l-a adus înapoi în Vestul României ca om de afaceri. Muzica este, însă, o pasiune de care nu te poţi lăsa.


Astfel, Franz Hoffner a înfiinţat în toamna lui 2002 o nouă orchestră la Timişoara formată din tineri muzicieni. Prima apariţie în public a nou înfiinţatei orchestre a avut loc în primăvara lui 2003 sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Ştrengarii timişoreni” în cadrul unui concert de binefacere. Au urmat evoluţii în cadrul Zilelor culturii şvabilor bănăţeni de la Timişoara precum şi la sărbători tradiţionale ale germailor din Banat de hramul bisericilor catolice. Astfel, orchestra a devenit, în foarte scurt timp, cunoscută la nivel regional. După primele apariţii publice, au urmat participări la mai multe festivaluri locale cu ar fi „Timişoara, mica Vienă”, „Bega Bulevard”, şi la Zilele Municipiului Timişoara, dar şi turnee prin ţară şi evoluţii mai deosebite cum ar fi cele din cadrul Festivalului de Jazz de la Gărâna sau concertul anual din Peştera Româneşti. Sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Ştrengarii timişoreni” orchestra a înregistrat un prim CD în primăvara lui 2006. În vara aceluiaşi an, formaţia a întreprins primul ei turneu în Germania. Anul 2005 a fost unul de turnură în cariera orchestrei: tinerii muzicieni s-au maturizat, din ştrengari au deveni muzicieni serioşi, iar formaţia şi-a schimbat numele în „Timişoara Big Band”.

Ulterior, a fost invitată să devină orchestra Municipiului Timişoara. Sub noul nume, formaţia a editat opt DVD-uri cu înregistrări din concerte susţinute în diferite locaţii. Zece ani după prima apariţie, orchestra a întreprins un al doilea turneu în Germania. În data de 10 Mai 2013, Timişoara Big Band a evoluat în cadrul Campionatului European pentru muzică de fanfară boemiano-moraviană la Ehningen lângă Stuttgart şi a câştigat premiul al treilea la categoria formaţiilor profesioniste. Performanţa obţinută şi succesul consemnat pun, acum, ochestra în faţa unei noi provocări: celebrul muzicolog şi specialist în muzică populară germană recunoscut la nivel mondial, Franz Watz, originar din Banat (născut în Aradul Nou), lucrează cu Timişoara Big Band, la un nou CD cu piese compuse, prelucrate şi conduse de el. Tot anul acesta, Big Band a participat din nou la concurs, de data aceasta organizat in Austria, Ried-im-Innkreis, unde a castigat premiul II. Biletele pentru acest concert sunt deja puse in vanzare la Casieria 2 a Filarmonicii Banatul (holul de intrare, partea stanga) cu pretul de 10 lei. Pentru elevi, studenti si pensionari se acorda o reducere de 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.