Debut în forță de stagiune la Teatrul Maghiar din Timișoara. Vezi ce...

Debut în forță de stagiune la Teatrul Maghiar din Timișoara. Vezi ce premieră inedită, care poartă semnătura lui Silviu Purcărete, se va juca

1
DISTRIBUIȚI

teatrul maghiar

După o vară activă în care actorii teatrului maghiar „Csiky Gergely” au participat la tradiţionalul workshop de mişcare şi la mai multe competiţii sportive, se fac deja pregătiri pentru noua stagiune care va începe la jumătatea acestei luni.

Cinci premiere vor fi puse în scenă de regizori de renume precum Silviu Purcărete sau Radu Afrim dar şi de alte nume cunoscute în Europa Centrală şi de Est: polonezul Katarzyna Raduszyńska, regizorul sârb Kokan Mladenović, cunoscut deja publicului timişorean sau Bijan Jablanovec, directorul teatrului Via Negativa din Ljubljana. Şase noi actori, absolvenţi ai facultăţilor din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş, vor evolua pe scena teatrului timişorean: Simó Emese, Pusza Patricia, Csata Zsolt, Molnár Bence şi doi tineri artişti păpuşari, Nagy Dóra şi Szilasi Eszter.

Ineditul celei dintâi premiere, care va fi pusă în scenă de Silviu Purcărete, va consta în faptul că aceasta va fi o coproducţie cu teatrul german din Timişoara. „Nu am cunoştinţă să fi existat ceva similar în istoria celor două teatre” spune Balász Attila, directorul teatrului maghiar. Următoarea premieră, a cărei regie va fi semnată de Katarzyna Raduszyńska, va avea un subiect specific est-european, cu personaje alegorice, în timp ce Kokan Mladenović va monta un text clasic, în propria sa viziune, considerată deja o „marcă”.


Regizorul Bojan Jablanovec va regiza un spectacol cu actori din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Slovenia iar ultima premieră a stagiunii, sub bagheta regizorală a lui Radu Afrim, va avea, cu siguranţă, darul să surprindă spectatorii, prin acel inefabil specific regizorului. Teatrul va monta, de asemenea, două noi spectacole de teatru de păpuşi, proiecte ale regizorilor Csilla Bereczki şi Ioan Brancu.

O altă noutate a viitoarei stagiuni o constituie abonamentul KULT Card, care asigură intrarea la toate cele cinci premiere şi reduceri de 50% la celelalte spectacole. Fondul rezultat din vânzarea acestor abonamente va fi folosit, la sfârşitul stagiunii, pentru premierea celor mai buni actori, care vor fi desemnaţi de beneficiarii abonamentelor. Pentru publicul care nu cunoaşte limba maghiară, toate spectacolele sunt traduse în limba română, fie simultan, fie cu supratitrare, pentru a fi accesibile unui număr cât mai mare de spectatori.

Noua stagiune va debuta cu spectacolul „Anonimul veneţian”, care va avea loc în 14 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean, în cadrul festivalului „Plai”. În această lună vor fi reluate mai multe spectacole de succes din stagiunea trecută: „Sus în adâncuri”, „Operă ţărănească”, „Afacere murdară” şi „Incendii” iar în 21 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Dramaturgiei Maghiare, în sala Studio este programat spectacolul unui teatru din Slovacia.

Foto: Márton Bíró

 

1 COMENTARIU

  1. discriminare!!!
    dar despre Teatrul german nu scrieti nimica?
    mai ales ca onor conducerea a fost supusa unui audit complex (inclusiv un control special cerut de IFA Germania pt. niscai euroi carora li s-a pierdut urma) care a durat aproape 3 luni si cica s-au gasit …pobleme mari !?
    iar de cateva zile se demisioneaza din corpul tehnic pe capete…
    oare de ce ????????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.