Desfășurare impresionantă de forțe la Aeroportul Internațional Timișoara. Care a fost motivul

Desfășurare impresionantă de forțe la Aeroportul Internațional Timișoara. Care a fost motivul

1
DISTRIBUIȚI

exercitiu alarma 018Ora 9.00. În timpul patrulării în parcarea Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara, un agent de securitate a descoperit un bagaj abandonat suspect. Specialiştii din cadrul Direcţiei SRI a Judeţului Timiş care împreună cu echipa de evaluare a ameninţării a constatat că bagajul nu avea nicio etichetă şi nu putea fi identificat proprietarul. Alarma s-a dat imediat. Bagajul ar putea conține explozibil.

Acesta a fost scenariul după care s-a acționat luni, la AIT Traian Vuia în cadrul unui exercițiu de securitate.

Pasagerii, angajaţii companiilor aeriene şi ai aeroportului care se aflau în terminal sau în vecinătatea amplasamentului coletului suspect au fost evacuaţi şi, în paralel, a fost izolată şi delimitată zona de pericol. Personalul aeroportului a evacuat echipamentele şi utilajele de deservire a aeronavelor din zona de parcare şi a restricţionat parcarea aeronavelor, ca acestea să nu fie amplasate la o distanţă mai mică de 200 m faţă de obiectul periculos. Autospecialele Salvare şi Stingere Incendii ale aeroportului s-au plasat chiar la limita razei de siguranţă, fiind pregătite să intervină în caz de nevoie, după neutralizarea bagajului.

exercitiu alarma 010

Specialiştii de la SRI au ridicat bagajul suspect cu ajutorul robotului, după care a fost scanat cu un aparat cu raze X.


Pentru siguranţă, s-a luat decizia de neutralizare a bagajului suspect, astfel încât acesta a fost amplasat în siguranţă într-o zonă mai izolată şi neutralizat.

„Este foarte important ca periodic să testăm viteza de reacţie, dar şi modul de organizare şi intervenţie a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un astfel de incident. Astfel, putem identifica posibilele puncte slabe şi să reuşim să le corectăm din timp. Cred ca exerciţiul a demonstrat că, în cazul unei ameninţări reale, aeroportul este pregătit cu toate forţele să intervină rapid.”, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Daniel Idolu.

exercitiu alarma 019

Exerciţiul a fost realizat împreună cu Direcţia SRI a judeţului Timiş şi a avut sprijinul logistic din partea dispozitivelor Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Transporturi Aeriene, cu atribuţii în cadrul aeroportului.

1 COMENTARIU

  1. Potrivit raportului de control, printre neregulile invocate se numără mai multe contracte. Unul dintre ele se referă la asistarea pasagerilor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă. De asemenea, Ministerul acuză nereguli în contractul de întreținere a spațiilor verzi de la aeroport, dar și într-un contract de furnizare a tichetelor magnetice de parcare, pentru care aeroportul a plătit, fără licitație, 13.680 de euro fără TVA. Un alt contract invocat în raportul de control se referă la servicii și consultanță pentru afaceri și management. În raportul de control, reprezentanții Ministerului au invocat și contractul cu o firmă care asigură mentenanța și pagina web a aeroportului. De precizat aici că firma cu care aeroportul a încheiat un contract pentru întreținerea și dezvoltarea paginii web, nu are un site propriu pentru că „websiteul este în construcție”. Alte constatări ale Corpului de Control vizează contractele pentru asigurarea unor servicii medicale pentru pasageri și angajații aeroportului, dar și unele deplasări în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.