După 9 ani de demersuri, meseria de peisagist a fost recunoscută. Câți...

După 9 ani de demersuri, meseria de peisagist a fost recunoscută. Câți astfel de specialiști sunt în România

0
DISTRIBUIȚI

AsoP_COR_2014_Peisagist

O nouă meserie a fost recunoscută în România. Este vorba de cea de ”peisagist” care a intrat în nomenclatorul COR (Clasificarea ocupațiilor din România) cu codul 216202, grupa de bază 2162 Arhitecţi în domeniul peisagistic, prin  Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Instititului Național de Statistică nr. 1419/328/2014 privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere), publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631 din 28 august 2014, intrat în vigoare la data publicării.

”Demersul reprezintă un prim rezultat al inițiativei demarate în anul 2005 de către Asociația Peisagiștilor din România de a stabili un cadru adecvat pentru încadrarea activității absolvenților specializării de Peisagistică pe piața munci din România, în concordanță cu pregătirea acestora, precum și de a asigura vizibilitatea profesiei printr-o ocupație distinctă, de sine stătătoare.


Menționăm că în prezent în țara noastră există peste 1.000 de specialiști în Peisagistică, care au fost pregătiți în 7 instituții de învățământ superior. În cadrul acestui proces, s-au realizat studii asupra situației absolvenților în specializarea amintită, care au vizat grupuri țintă compuse din instituțiile de învățământ superior, angajatori și angajați din domeniul Peisagistică. Concluziile au subliniat multitudinea și varietatea de ocupații din nomenclatorul COR ce sunt folosite la încadrarea acestor specialiști și inexistența unei ocupații corespunzătoare titlului dobândit prin absolvirea studiilor de Peisagistică. Acest factor a generat de-a lungul timpului numeroasele confuzii care există pe piața muncii legate de identitatea profesiei”, transmit reprezentanții peisagiștilor.

Astfel, Asociația Peisagiștilor din România participă la crearea unui cadru legal pentru practicarea profesiei de peisagist. În continuare, Asociația Peisagiștilor din România recomandă absolvenților de Peisagistică și a altor specialiști din domeniile conexe, activi în domeniu, încadrarea cu ocupația de PEISAGIST, în vederea constituirii unei identități profesionale, precum și clarificarea sintagmelor utilizate în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.