Evreii din Timișoara sărbătoresc astăzi anul nou, Rosh Hashanah. Unde vor avea...

Evreii din Timișoara sărbătoresc astăzi anul nou, Rosh Hashanah. Unde vor avea loc ceremoniile

0
DISTRIBUIȚI

sinagoga din fabric (6)

Evreii din Timișoara sărbătoresc – Anul Nou – Rosh Hashanah (Roș Hașana), în ebraică ”cap de an”, azi și mâine. Ceremoniile sunt programate la Sinagoga din cartierul Iosefin. Astăzi, în prima zi a sărbătorii, rugăciunile vor avea loc de la ora 18,30, în prezența ambasadorului Israelului în țara noastră, E.S. Dan Ben-Eliezer, a declarat Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara.

Conform calendarului iudaic, anul care începe poartă cifra de 5775.

Cărțile sfinte spun că această perioadă a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii sau răscumpărării.


Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu ”Cele zece zile ale căinței”. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Sărbătoarea de Rosh Hashanah sau Yom Teru’ah (Sărbătoarea Trâmbițelor – pentru că se sună în cornul de berbec, shofar, cu mesajul care e ntat și în Biblie: ”Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru”) este ziua când se aniversează crearea omului, mai exact a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, iar Rosh Hashanah este a șasea zi a Creației).

O altă tradiție respectată cu sfințenie de evrei este eliberarea de păcate. Evreii merg la o apă sau la un turn de apă și își aruncă în mod simbolic păcatele.

În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie ”cap” și nu ”coadă”), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de ”Shana Tova” (”Să ai un an bun”), este ”Chatimah Tova” ”Să ai un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.