Gruparea Stat Islamic câştigă susţinători în Bulgaria

Gruparea Stat Islamic câştigă susţinători în Bulgaria

0
DISTRIBUIȚI

statul islamic isis 1

Etnici musulmani bulgari au promovat în ultimele săptămâni pe reţelele sociale simbolurile grupării islamiste Stat Islamic, care îndeamnă la terorism şi violenţă, provocând îngrijorare cu privire la creşterea popularităţii organizaţiei în Bulgaria, relatează Standard News, în ediţia online.

Publicaţia menţionează că o înregistrare video publicată recent pe Facebook arată o reuniune a etnicilor musulmani bulgari în care aceştia îşi exprimă susţinerea pentru gruparea Stat Islamic prin sloganuri militante.

Numărul islamiştilor radicali este, de asemenea, în creştere şi în Kosovo. Presa din Balcani afirmă că autorităţile de la Belgrad au pregătit o listă cu cel puţin 20 de combatanţi albanezi, special antrenaţi pentru comiterea unor atentate sinucigaşe în numele grupării Stat Islamic. Site-ul topwar.ru scrie, la rândul său, citând un raport al serviciilor de informaţii militare, că „teroriştii din cadrul organizaţiei sunt în contact permanent cu susţinătorii din Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania şi Macedonia, având instrucţiuni pentru pregătirea unor acţiuni” teroriste.

Pe de altă parte, gruparea Stat Islamic poate obţine fără nicio problemă arme, rachete, grenade, rachete antitanc, veste antiglonţ şi dispozitive de comunicare din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina, afirmă Standard News.


De altfel, publicaţia susţine că numeroşi dintre combatanţii grupării Stat Islamic provin din Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Albania şi Bulgaria.

În acest context, serviciile secrete din Croaţia au atras atenţia, la 1 septembrie, că jihadismul, din ce în ce mai prezent în sud-estul Europei, reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru securitatea acestor ţări.

Fenomenul provoacă îngrijorare în condiţiile în care prezenţa celor 500.000 de musulmani în Grecia a reprezentat motiv de tensiuni în ţară, care, pe de altă parte, încă se confruntă cu efectele crizei economice. Numeroşi locuitori din Atena au protestat în mai multe rânduri faţă de proiectul privind construirea unei moschei în capitala Greciei.

Publicaţia Standard News semnalează, de asemenea, numărul crescut al etnicilor musulmani în ţările din regiune. Astfel, în Ungaria se află aproximativ 15.000 de musulmani, peste 50.000 trăiesc în România, iar peste 60.000 în Slovenia. Totodată, în Serbia se află 400.000 de musulmani, iar în Bulgaria în jur de un milion, reprezentând 12% din populaţia ţării, majoritatea fiind etnici turci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.