Iohannis propune un pact pentru ”stabilitate şi democraţie” în cursa prezidenţială

Iohannis propune un pact pentru ”stabilitate şi democraţie” în cursa prezidenţială

0
DISTRIBUIȚI

iohannis 01

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, prezidenţiabil al ACL, a anunţat, luni, că propune ”un pact naţional pentru stabilitate şi democraţie” care să fie semnat de candidaţii la alegerile prezidenţiale, precum şi de actorii politici precum preşedintele Traian Băsescu.

Liderul PNL a susţinut, într-o conferinţă de presă, că pactul pe care îl propune se adresează ”politicienilor şi în special candidaţilor care vor fi înscrişi în cursa prezidenţială”.

El a prezentat documentul, pe care a precizat că îl va înainta partidelor şi preşedintelui Traian Băsescu în cursul zilei de marţi.

”Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta şi apăra principiile şi valorile democratice, împotriva oricăror derapaje; având în vedere situaţia internaţională, care impune maxim de seriozitate şi responsabilitate în acţiunea întregii clase politice; constatând cu îngrijorare degradarea continuă a mediului economic şi social, pe fondul recesiunii economice, scăderii dramatice a investiţiilor şi a diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetăţenilor; respingând ferm asaltul împotriva instituţiilor democratice şi a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum: a. amnistia şi graţierea; b. modificarea abuzivă şi neconstituţională a legislaţiei electorale; c. legiferarea traseismului politic şi a mitei electorale, propun elaborarea şi asumarea Pactului Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie”, se arată în documentul prezentat de Iohannis.

Iohannis propune între obiectivele acestui pact ”respingerea Proiectului privind amnistierea şi graţierea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului şi al statului de drept din România”.


„Societatea românească are nevoie de o garanţie asumată public de către toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor acţiona pentru graţierea oamenilor politici, condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie”, adaugă el.

„Renunţarea la toate demersurile îndreptate în direcţia fraudării alegerilor şi a vicierii voinţei electoratului: OUG 45/2014 care facilitează turismul electoral şi votul multiplu, OUG 55 care favorizează traseismul politic, mita electorală şi şantajul împotriva primarilor şi consilierilor locali” , este un alt obiectiv menţionat de liderul PNL.

În plus, el propune ”renunţarea la alocarea banilor publici către comunităţi locale pe criterii politice şi clientelare”, ”asigurarea funcţionării normale şi depolitizate a instituţiilor precum CNA, TVR, Curtea Constituţională, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI” şi ”organizarea de dezbateri naţionale la nivel parlamentar şi extraparlamentar pe teme de interes major: justiţie, stat de drept, politică energetică, educaţie, sănătate, politică externă, economie”.

Iohannis solicită ca Pactul Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie să fie asumat de către ”toţi actorii politici, conducători şi partide, instituţii (Preşedinţie, Guvern, Parlament, autorităţi locale), ca o expresie a voinţei de a respecta principiile democraţiei în competiţiile electorale şi în politică, în general”.

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă pactul anunţat se aşteaptă să fie semnat şi de preşedintele Traian Băsescu.

”Eu trimit acest pact tuturor actorilor politici, ţine de fiecare dacă îl semnează sau nu”, a răspuns Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.