În loc să cumpere o clădire în care funcționează o grădiniță, Primăria...

În loc să cumpere o clădire în care funcționează o grădiniță, Primăria Timișoara a preferat să plătească chirie. De ce este nemulțumit viceprimarul Stoia

0
DISTRIBUIȚI

traian stoia 20

“Afaceri bulgărești” la Primăria Timișoara. Potrivit viceprimarului Traian Stoia, clădirea în care funcționează una din grădinițele din oraș, pentru care reprezentanții municipalității plătesc o chirie lunară de 2.500 de euro, ar fi putut fi cumpărată în urmă cu câțiva ani, dar Consiliul Local Timișoara a refuzat. O idee nu prea bună, spune viceprimarul Stoia, care atrage atenția că “în momentul de față, primăria a dat bani pe chirii care se ridică spre 35 – 40 % din valoarea clădirii. Ar fi fost mai bine să o cumpere”. Acum, Primăria Timișoara este somată de un executor judecătoresc să plătească aproape 100.000 de lei proprietarilor.

Potrivit viceprimarului Timișoarei, este vorba despre clădirea de pe strada Abrud, nr. 19, în care funcționează Grădinița cu Program Prelungit, nr. 16. Inițial, grădinița a funcționat în fostul sediu al PSD de pe strada Loga, nr. 38, dar în anul 1995, grădinița a fost evacuată pentru că imobilul a fost atribuit Consulatului German, iar grădinița a fost mutată în actualul sediu de pe strada Abrud.

În anul 2006, clădirea de pe strada Abrud a fost restituită familiei Schreyer în baza Legii 10, dar, conform legii, noii proprietari aveau obligația de a menține “afecțiunea de interes public” a clădirii pe o perioadă de cinci ani.


De asemenea, s-a stabilit ca în această perioadă Primăria Timișoara să plătească o chirie de 8 lei/mp suprafața construită și 3 lei/mp teren, dar reprezentanții municipalității nu au plătit niciun leu în toată această perioadă.

“În anul 2007, proprietarii vând imobilul cu 400.000 de euro fără a solicita Primăriei să-și exercite dreptul de preemțiune. Prin urmare, primăria deschide acțiune în instanță, în 2009, contractul de vânzare-cumpărare este anulat, iar foștii proprietari redevin proprietarii imobilului”, explică Traian Stoia. Doi ani mai târziu, proprietarii intenționează, din nou, să vândă clădirea, dar de această dată solicită Primăriei Timișoara să-și exercite dreptul de preemțiune. “Acum se comite prima greașeală. Apare o HCL, iar la articolul 3 se face prima eroare spunându-se că se împuternicește comisia să negocieze cu proprietarii în momentul în care va exista disponibil bugetar. Practic, comisia a fost legată de mâini, pentru că nu mai are drept să negocieze, dacă știe că nu e disponibil bugetar”, mai precizează Traian Stoia.

Astfel, în 2012 se adoptă o altă Hotărâre de Consiliu Local prin care se aprobă plata uneii chirii lunare de 2.500 de euro pe o perioadă de trei ani pentru clădirea în care funcționează grădinița. “În 2012, Tribunalul Timiș obligă Primăria Timișoara să plătească 591.000 de lei, bani care reprezintă chiria pentru perioada 2007 – 2011 și pe care primăria îi plătește. Iar pe data de 8 august 2014, un birou de executor judecătoresc depune somație la primărie prin care solicită să achităm aproape 100.000 de lei pentru penalități, actualizarea cu indicele de inflație, diverse. Suma e obligatoriu de plată și în realitate nu te alegi cu nimic. Dacă se făcea un efort, Primăria Timișoara rămânea cu clădirea”, explică viceprimarul Traian Stoia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.