Marius Craina, la PRESSALERT LIVE: „Există și medici care vin înapoi din...

Marius Craina, la PRESSALERT LIVE: „Există și medici care vin înapoi din străinătate”. Cum se rezolvă criza de personal din Spitalul Județean Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

marius craina 4

Spitalului Județean din Timișoara se confruntă cu o problemă majoră, lipsa de personal, o problemă greu de rezolvat în condițiile în care pentru fiecare post nou este nevoie de aprobarea „centrului”. Invitat în studioul HDV la emisiunea PRESSALERT LIVE, directorul spitalului, Marius Craina, a explicat că „nu s-au mai făcut angajări. În patru, cinci ani a existat o lipsă cronică și în ultimul timp acută în ceea ce privește personalul medical de la Spitalul Județean. Printre primele preocupări a fost să găsim acele sectoare unde această lipsă pune în pericol actul medical. După ce s-a făcut un prim bilanț, am primit 57 de posturi, dar nu e suficient să ocupe tot deficitul de spital”.

În total, la Spitalul Județean din Timișoara lucrează aproape 2.000 de persoane, urmând ca în perioada următoare să mai fie ocupate 57 de posturi, dintre care 13 sunt special pentru medici.


Craina a mai precizat că în următoarea etapă va cere aprobare pentru scoaterea la concurs a încă 50 – 60 de posturi. Printre altele, directorul Spitalului Județean a mai spus că, deși majoritatea medicilor care pleacă în străinătate rămân acolo, există și cazuri în care doctori care s-au specializat în străinătate au revenit să lucreze în România.

„Din păcate, medicii pleacă din România și din păcate putem să discutăm de ce pleacă, ce motive au, și ce am putea face să îi oprim. Nu vorbim despre generația de azi, ci ce se va întâmpla cu generația de peste 10, 15 ani de zile. Cele 13 posturi disponibile acum vor fi ocupate de medici care pleacă în străinătate să se specializeze, iar apoi se întorc în țară. La intervenția pacientului cu accident vascular făcută recent cu angiograful pe care îl are spitalul, a participat o echipă extraordinară care a lucrat pentru acel pacient, cu o tehnologie de ultimă generație. Vârfurile acelui tratament le-au reprezentat doi medici. Ambii au terminat școala în România, au plecat să se specializeze în străinătate, iar acum vor să vină înapoi să practice medicină, iar cu ajutorul lor să începem să lucrăm cu angiograful la capacitatea la care trebuie să îl folosim. Doi medici care puteau să rămână oricând în Franța au ales să vină înapoi”, a afirmat Marius Craina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.