Melomanii sunt invitaţi la un concert special cu Timişoara Big Band. Unde...

Melomanii sunt invitaţi la un concert special cu Timişoara Big Band. Unde va avea loc

0
DISTRIBUIȚI

timisoarabigband [1024x768]

Big Band Timişoara va susţine un concert extraordinar, duminică, 14 septembrie, de la ora 20, la Grădina De Vară Capitol, evenimentul organizat de Asociaţia Pro Philarmonia, Filarmonica Banatul şi Casa de Cultură Timişoara fiind unul de neratat pentru melomanii timişoreni. Formaţia este  alcătuită din absolvenţi ai Facultăţii de Muzică, instrumentişti ai Opere Naţionale, ai Filarmonicii Banatul, ai Teatrului German de Stat şi ai Fanfarei Garnizoanei Militare şi pe parcursul celor mai bine de 10 ani de activitate, cu orchestra au colaborat 35 de instrumentişti şi cinci solişti vocali. „Ne bucurăm că putem să cântăm acasă. Anul acesta am câştigat premiul doi în cadrul Campionatului European pentru muzică de fanfară boemiano-moraviană, organizat la Ried im Innkreis, Austria. Peste tot, unde mergem, reprezentăm cu mare drag România şi ne bucurăm de sprijinul pe care ni l-au acordat Filarmonica Banatul şi Casa de Cultură Timişoara“, a declarat Franz Hoffner, dirijorul orchestrei care are în repertoriu peste 600 de piese diverse, de la muzică populară germană (valsuri, polci şi marşuri), la muzică de petrecere sârbească, ungurească şi românească, de la pop, gospel şi muzică de film, la operă, operetă, musical şi jazz. Franz Hoffner s-a născut la Lovrin şi a emigrat în Germania, revenind în 2012 în ţara noastră. „Mă bucur foarte mult că am reuşit să fac din această orchestră un nume care este respectat peste hotare. La început, orchestra era formată din copii,, dar pe parcursul timpului aceştia au crescut şi au devenit profesionişti. Şi mai mult mă bucur că toţi cei din orchestră participă la acţiunile noastre din pasiune“, a mai declarat dirijorul Timişoara Big Band.


Prima apariţie în public a orchestrei a avut loc în primăvara lui 2003 sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Ştrengarii timişoreni” în cadrul unui concert de binefacere. Au urmat evoluţii în cadrul Zilelor culturii şvabilor bănăţeni de la Timişoara precum şi la sărbători tradiţionale ale germailor din Banat de hramul bisericilor catolice. Astfel, orchestra a devenit, în foarte scurt timp, cunoscută la nivel regional.

După primele apariţii publice, au urmat participări la mai multe festivaluri locale cu ar fi „Timişoara, mica Vienă”, „Bega Bulevard”, şi la Zilele Municipiului Timişoara, dar şi turnee prin ţară şi evoluţii mai deosebite cum ar fi cele din cadrul Festivalului de Jazz de la Gărâna sau concertul anual din Peştera Româneşti. Sub numele de „Temeswarer Spitzbuben” / „Ştrengarii timişoreni” orchestra a înregistrat un prim CD în primăvara lui 2006. În vara aceluiaşi an, formaţia a întreprins primul ei turneu în Germania. Anul 2005 a fost unul de turnură în cariera orchestrei: tinerii muzicieni s-au maturizat, din ştrengari au deveni muzicieni serioşi, iar formaţia şi-a schimbat numele în „Timişoara Big Band”. Ulterior, a fost invitată să devină orchestra Municipiului Timişoara. Sub noul nume, formaţia a editat opt DVD-uri cu înregistrări din concerte susţinute în diferite locaţii. Zece ani după prima apariţie, orchestra a întreprins un al doilea turneu în Germania. În data de 10 Mai 2013, Timişoara Big Band a evoluat în cadrul Campionatului European pentru muzică de fanfară boemiano-moraviană la Ehningen lângă Stuttgart şi a câştigat premiul al treilea la categoria formaţiilor profesioniste. Performanţa obţinută şi succesul consemnat pun, acum, ochestra în faţa unei noi provocări: celebrul muzicolog şi specialist în muzică populară germană recunoscut la nivel mondial, Franz Watz, originar din Banat (născut în Aradul Nou), lucrează cu Timişoara Big Band, la un nou CD cu piese compuse, prelucrate şi conduse de el. Tot anul acesta, Big Band a participat din nou la concurs, de data aceasta organizat in Austria, Ried-im-Innkreis, unde a castigat premiul II. Biletele pentru acest concert sunt deja puse în vânzare la Casieria 2 a Filarmonicii Banatul (holul de intrare, partea stângă) cu preţul de 10 lei. Pentru elevi, studenţi şi pensionari, biletele costă cinci lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.