Memorialul Revoluției din Timișoara, în pericol de a fi ÎNCHIS. Ce sumă...

Memorialul Revoluției din Timișoara, în pericol de a fi ÎNCHIS. Ce sumă uriașă este obligat să plătească și de ce spune conducerea că primăria este VINOVATĂ pentru situație

2
DISTRIBUIȚI

memorialul revolutiei

Memorialul Revoluției din Timișoara se află în pericolul de a fi închis. Și asta pentru că instituția este obligată să plătească peste 600.000 de lei proprietarilor fostului sediu de pe strada Ungureanu. Conducerea Memorialului Revoluției susține că nu are de unde să plătească această sumă, mai ales că bugetul anual primit de la Guvern este de 800.000 de lei, cu 20 % mai mic față de anul precedent.

Traian Orban, directorul Memorialului Revoluției, a atras atenția, astăzi, asupra faptului că instituția pe care o conduce riscă să fie executată silit, după ce a fost somată să plătească o sumă uriașă proprietarilor imobilului de pe strada Ungureanu, nr. 8, în care Memorialul Revoluției și-a desfășurat activitatea până în anul 2011. Acea clădire a fost primită de Asociația “Memorialul Revoluției” de la Primăria Timișoara în anul 1998, cu condiția ca asociația să o repare. Nu mai puțin de 1,75 de milioane de lei, bani de la bugetul statului, au fost alocați pentru modernizarea clădirii și crearea unui etaj suplimentar în partea din spate. Dar, în anul 2007, clădirea a fost retrocedată, iar Memorialul Revoluției a fost obligat să plătească chiria cumulată pe cinci ani, adică peste 600.000 de lei. Recent, instanţa a decis că această sumă trebuie plătită către persoana căreia i-a fost restituit imobilul respectiv.

“Instanța a decis că trebuie să plătim această sumă, dar și că nu putem obține despăgubirile banilor investiți, adică cei 1,75 milioane de lei. S-a afirmat că nefiind banii Memorialului Revoluției, ci bani din partea statului, nu se cuvine să-i primim. Ni s-a făcut o nedreptate”, atrage atenția Traian Orban. Directorul Memorialului Revoluției spune că de vină pentru că s-a ajuns în această situație este, în primul rând, Primăria Timișoara.


“În 2007, când s-a retrocedat clădirea, Primăria trebuia să-și exercite dreptul de preemțiune, dar nu a făcut-o, nici Consiliul Județean Timiș și nici Ministerul Culturii nu au făcut asta, deși ar fi avut dreptul următor, după primărie. Astfel, în 2011, am fost evacuați din acea clădire și am primit clădirea de pe strada Oituz, în care ne desfășurăm acum activitatea. Această sumă de 630.000 de lei pe care suntem obligați s-o plătim înseamnă executarea silită a Memorialului Revoluțiie și suspendarea activității noastre”, a precizat supărat Traian Orban.

memorialul revolutiei

“Unicul centru național de cercetare pe tema Revoluției va dispărea”

Traian Orban mai spune că în spatele acestui proces de retrocedare a clădirii de pe strada Emanoil Ungureanu este consilierul județean PP-DD Petru Juravle, revoluționar și coproprietar al imobilului. “Într-o zi a venit la noi cu două doamne, care sunt tot proprietare ale clădirii de pe str. Ungureanu, și mi-a spus “Măi, gunoiule, te îngrop”, că nu se mai lucrează la clădire pentru că ei sunt proprietari și trebuie să plecăm”, explică directorul Memorialului Revoluției.

Gino Radu, vicepreședintele Asociației “Memorialul Revoluției”, atrage atenția că unicul centru de cercetare pe tema Revoluției din România este în pericol de a dispărea, dacă sentința rămâne definitivă, iar memorialul va fi obligat să plătească suma de 600.000 de lei proprietarilor. “Suntem în imposibilitatea de plăti acești bani. Ce se va întâmpla în acest caz? Probabil executarea silită, poate ne scot în stradă, dar sigur nu ne vom mai putea desfășura activitatea. În primul rând este vinovată Primăria Timișoara pentru că s-a ajuns în această situație, dar și judecătorii. E strigător la cer să fi pus să plătești chirie pentru spațiile construite de tine”, a declarat Gino Radu.

Potrivit reprezentanților Memorialului Revoluției decizia nu este definitivă, în perioada următoare trebuie să se pronunțe Curtea de Apel Timișoara.

2 COMENTARII

  1. Acesti MAGISTRATI nu raspund pentru hotaririle lor………
    Unde a-ti mai vazut in lume s-a iai hotariri si s-a nu raspunzi.
    Din aceasta cauza se intimpla asemenea abuzuri.
    Banuiesc ca aceasta hotarire nu a fost pe gratis ? Dar cine sa-i verifice pe acesti MAGISTRATI cu lefuri atit de mici.

  2. bai orbane
    da di ce minti mah ! vez ca te bate Dumnezeu. cine crede ca Domnul Juravle, unul din primii revolutionari, om de afaceri cunoscut cu studii superioare ar putea vorbi asa cu matale. mai ales ca tio parasit si nevasta si copiii de…bun ce iesti. mai bine zi ce ai facut cu banii si spune si despre prietenia lu matale cu italianu ala pedofil…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.