Moneasa, o oază de relaxare cu peșteri, cascade, nuferi termali, băi terapeutice...

Moneasa, o oază de relaxare cu peșteri, cascade, nuferi termali, băi terapeutice și trasee inedite. Cum vă puteți petrece un weekend de vis FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1325856761">

moneasa-vila

Aflată la poalele Munţilor Codru-Moma din Apuseni la aproximativ o sută de kilometri de Arad, într-o vale înconjurată de dealuri împădurite, staţiunea turistică Moneasa este foarte căutată în orice anotimp, atât pentru tratarea diferitelor afecţiuni cât şi pentru extraordinar de bogata ofertă turistică pe care o oferă, fiind supranumită „Perla Munţilor Apuseni”.

Ape minerale cu efecte terapeutice

Izvoarele minerale bicarbonate, calcice, sodice, oligominerale şi mezotermale au fost valorificate încă din anul 1866 iar în august 1893 a fost dată în folosinţă calea ferată îngustă Moneasa-Sebiş, construită de Căile Ferate Unite Arad-Cenad. Apele minerale de la Moneasa sunt recomandate pentru tratarea unor afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, ale sistemului locomotor, afecţiuni ginecologice, nevroză astenică, probleme reumatice şi boli asociate-nutriţie sau metabolice. Alături de apele termale a căror temperatură este de 25-32 grade Celsius, climatul blând, cu efect calmant, este un alt factor natural care contribuie la remedierea acestor afecţiuni.

Peşteri, cascade, nuferi termali

Staţiunea este destinată nu doar celor care suferă de diverse afecţiuni ci şi amatorilor de turism, vânătorilor sau pescarilor, împrejurimile, în care rocile calcaroase ale culmilor muntoase alternează cu verdele pădurilor, fiind de o rară frumuseţe şi extrem de generoase cu locuri de atracţie din cele mai diverse. În afara renumitului ştrand, a instalaţiilor pentru băi calde cu ape minerale şi a bazinelor pentru băi reci cu ape minerale, pot fi vizitate cariera de marmură neagră şi roşie în care au fost descoperite de-a lungul timpului numeroase peşteri. Iubitorii de speologie pot vizita Peştera Liliecilor, săpată în calcar negru, Peştera Albă, Peştera Cristalelor, Grota Urşilor sau Grota de la Băi. Printre locurile care merită văzute în zonă trebuie amintite izvorul Piatra cu Lapte, cascada Boroaia, lacul artificial Moneasa sau rezervaţia de nuferi termali. Există, de asemenea, numeroase terenuri de sport, o popicărie iar pe lacul de agrement se pot face plimbări cu barca. Cei care doresc să facă drumeţii au la dispoziţie peste zece traseee montane marcate iar pentru sezonul de iarnă este amenajată o pârtie de ski de 250 de metri lungime. Zona este atractivă şi pentru vânătorii de mistreţi sau pescarii amatori de păstrăvi iar hanul Dezna, cu specific pescăresc, este de asemenea un plăcut loc de agrement în zonă.

Vestigii istorice

Iubitorii de vestigii istorice şi locuri memoriale pot vizita cetatea Dezna, ridicată în secolul al XIII-lea pe dealul Ozoiu din apropierea staţiunii, casa natală a pictorului şi sculptorului Gheorghe Groza din Moneasa sau cuptorul de topit fier din colonia Jumelt, care datează din secolul al XIX-lea, e construit din granit şi căptuşit cu cărămidă în interior şi are o înălţime de zece metri. Se mai văd şi acum orificiile prin care se alimenta focul şi se scurgea fierul topit, apa necesară provenind de la un pârâu aflat în apropiere. Biserica romano-catolică din Moneasa a fost construită în 1761 iar cea ortodoxă în 1871 şi există, de asemenea, un schit ortodox.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.