A murit Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ierarhul cu cea mai longevivă ședere...

A murit Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ierarhul cu cea mai longevivă ședere într-un scaun de mitropolit al bisericii ortodoxe. UPDATE Unde își pot lua credincioșii rămas bun de la Mitropolit

1
DISTRIBUIȚI

mitropolit adevarul

ÎPS Nicolae Corneanu, cel care a fost Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului începând cu anul 1962, a încetat din viață duminică seara, puțin după ora 23.00.  Duminică seara, după aflare tristei vești, toate bisericile din județul Timiș au tras clopotele zeci de minute în șir. Inclusiv clopotele Domului Catolic au răsunat în semn de omagiu.

Mitropolitul, care în noiembrie ar fi împlinit 91 de ani, s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme de sănătate, fiind internat de două ori în acest an la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, prima oară în luna iulie, a doua oară la mijlocul lunii septembrie. Bolnav de diabet de mai mulți ani, înaltul prelat a fost internat în ambele rânduri din cauza unor complicații apărute în urma unor răceli. După ultima internare, Nicolae Corneanu a și-a manifestat dorința de a fi externat, după ce a fost stabilizat, rămânând sub supraveghere medicală la reședința de pe strada C. D. Loga. Ultima vizită la Institutul de Boli Cardiovasculare a fost diagnosticată cu „decompensare după insuficiență cardiacă”.

Personalitate remarcabilă a ortodoxiei române, Nicolae Corneanu a avut cea mai longevivă ședere într-un scaun de mitropolit, el deținând această poziție în biserica românească de peste 50 ani.


Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost numit arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. A fost, timp de un an și două luni, episcop al Aradului. În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 196, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege pe ÎPS Nicolae în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

Aflat la cârma Mitropoliei Banatului, ÎPS Nicolae a fost militant pentru ecumenism. E de notorietate faptul că a devenit protagonistul unui scandal imens după ce s-a împărtărșit într-o biserică greco-catolică din Timișoara, în 2008.

Nicolae Corneanu a fost primul înalt ierarh român care a recunoscut faptul că a colaborat cu Securitatea. Nu a mai fost o surpriză pentru nimeni rezoluția CNSAS, dată în 2007, care susține că Nicolae Corneanu a fost colaborator al poliției politice comuniste și că a furnizat, între 1950 și 1988, informații despre „dușmanii poporului”, iar în schimb ar fi avansat în ierarhia bisericească.

Mitropolitul Banatului a fost, de asemenea, primul ierarh al României care l-a invitat oficial, la Timișoara, pe MS Regele Mihai I al României.

UPDATE Luni, în jurul orei 10.00, va fi organizată a o procesiune pentru mutarea trupului neînsuflețit al PS Nicolae, Mitropolitul Banatului, de la reședință sa la Catedrala Mitropolitană. Acesta va fi depus în naos, pe un catafalc, astfel încât toți credincioșii să își poată lua rămas bun. Procesiunea va fi condusă de PS Episcop Vicar Paisie Lugojanul, care va fi  însoțit de consilierii centrului eparhial, alți vicari, stareți, protopopi și monahi, alături de preoți și credincioșii din mitropolie.

Foto: adevarul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.