Nada Stojici, creatoarea de tainițe și bijuterii cu scrieri codate. Cum se...

Nada Stojici, creatoarea de tainițe și bijuterii cu scrieri codate. Cum se transformă alama în bijuterii magice în mâinile ei FOTO

0
DISTRIBUIȚI

535331_10150800030954088_709092564_n

Între plasticienii timișoreni din ”noua generație” se detașează de câțiva ani Nada Stojici, autoarea unor creații ieșite din tipare. Absolventă a Facultății de Arte Plastice, din Timișoara secția Sculptură (profesor Peter Jecza) și apoi de studii aprofundate, tânăra de 34 de ani își spune povestea zămislind obiecte față de care ai o atracție magnetică. Le vrei pe toate, pentru că nu te poți decinde asuăra unuia sau altuia. Fie că e vorba de taințe – niște sculpturi funcționale, în lemn, colorate care, dincolo de forma inedită, ascund lăcașuri ori sertare care se deschid numai cunoscătorilor. Fie că e vorba de bijuteriile din alamă, înscrise cu un soi de rune magice. Pe lângă așa-zisa sculptură funcțională ( mini-seifurile artistice), Nada Stojici împodobește. Are un suflet prea plin de frumos, spune, și împarte din el celorlalți. De 10 ani, colierele ei, cu pandantive, sau cerceii, inelele și brățările din alamă, ”scrise” cu semne magice împodobesc cele mai sofisticate fashioniste sau iubitoare de artă. ”E o tehnică folosită de artiștii din Renaștere, și care se practică aidoma. Eu fac gravură pe alamă exact cum făceau Goya sau Rembrandt. Nu îmi aleg temă, mă pun în fața plăcii și ”scriu”. Semnele vin de la sine. Cineva care a studiat șamanismul îmi spunea că a regăsit simbolurile respective în alămurile mele”, spune artista.

 ”Când am cumpărat prima placă de alamă de 1X2 metri am zis ”wow””

Nu poate uita niciodată cum a început să facă bijuterii. Era studentă, iar ideea a apărut ca o sursă de auto-finanțare. Să fii student la Arte e costisitor. Ai nevoie de culori, foi, cartoane, ustensile de sculptură, materie primă, etc. ”În studenție luam bursa, iar pe lângă, din biuterii, mi-am făcut banii pentru culori. Îmi amintec că prima data am cumpărat o bucată de alamă de 40 X 50 cm, am facut câteva bijuterii și le-am vândut la Sighișoara. Din primii bani astfel câștigați am cumpărat o placă de alamă mai mare. și tot așa. Odiseea cu Sighișoara a durat cinci ani, în care am mers constant. Atmosfera de acolo m-a crescut ca artist”, mai spune Nada Stojici.

A gravat povestea cetății Timișoarei pentru intrările din Bastionul Theresia

Ce poate fi mai tare decât să porți la gât, pe mâini, în urechi creațiile unui sculptor cu opere în toată lumea? Nada Stojici e talentată. Așa a ajuns să aibă lucrări în colecții particulare din toată lumea, premii și invitații la simpozioane artistice internaționale.

ziua

Puțină lume știe că toate cele 36 de gravuri care decorează intrările în spațiile Bastionului Theresia ( localuri, magazine etc.) sunt opera Nadei.


Sunt gravuri pe alamă inspirate din vechi hărți ale cetății. Nu a fost un proiect din care să se îmbogățească, spune artista, dar s-a implicat pentru că i-a plăcut ideea că interpreta artistic istoria orașului și o făcea astfel cunoscută semenilor. De asemenea, de cinci ani, face anual câte o mică gravură pentur spațiul TipoPassage de pe malul Begăi, pentru aniversarea Zilei Marinei. Iar acum are în lucru sigla Muzeului Banatului din Timișoara, care va sta pe fațada Castelului Huniazilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.