Povestea românului, absolvent al Universității Politehnica din Timișoara, care a INVENTAT corneea...

Povestea românului, absolvent al Universității Politehnica din Timișoara, care a INVENTAT corneea artificială, în Australia. Cum a fugit din țară acum 30 de ani

0
DISTRIBUIȚI

traian chirila

Mii de oameni din întreaga lume care au rămas orbi au avut parte de un miracol, în ultimii ani, și au reușit să vadă din nou lumina zilei. Totul datorită unui cercetător român care a făcut una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul medical, în urmă cu 14 ani. Profesorul Traian Chirilă, care a terminat facultatea și doctoratul la Universitatea Politehnica din Timișoara, a inventat, după ani de cercetări, prima cornee artificială din lume. Invenția a fost realizată, însă, în Australia, acolo unde Traian Chirilă locuiește de mai bine de 30 de ani, după ce a luat decizia de a părăsi România „din cauza lui Ceaușescu”.

Traian Chirilă s-a născut în Arad, în 1948, și a copilărit în localitatea Chișineu-Criș. Inventatorul primei cornee artificiale povestește că a fost fascinat de chimie încă de când era copil, așa că după ce a terminat liceul s-a înscris la secția de Macromolecule a Facultății de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. După ce a terminat doctoratul în chimie organică tot la Timișoara, Traian Chirilă a început să lucreze ca inginer cercetător și cercetător științific și a reușit să publice peste 20 de articole.

IMG_5660

„Am plecat în mod elegant din România”

Totuși, chimistul a luat decizia că cel mai bine ar fi pentru el și pentru familia lui să părăsească România. „Am părăsit țara pentru că nu mi-a plăcut Ceaușescu și nu mi-a plăcut, în special, de nevasta lui, care îmi era directoare generală”, explică Traian Chirilă. Însă plecarea nu a fost simplă. Inventatorul a acceptat poziția de manager de laborator într-un combinat chimic din Libia, în anul 1982, „doar ca să plec în mod elegant din România, nu peste Dunăre sau peste arătură, cum alții, din păcate, au trebuit să facă”. După câteva luni, Traian Chirilă a solicitat un bilet de concediu și astfel a ajuns, împreună cu soția și cei doi copii la Viena, unde a solicitat azil politic. „Era 13 decembrie 1982 când am ajuns în Austria, am stat o oră și jumătate într-un frig teribil, cu doi copii care urlau de ce nu ajungem la bunici, pentru că nu le-am spus ce decizie am luat.


Am pierdut aproape un an în Austria, ca refugiat, iar Australia a fost prima țară care ne-a primit și atunci am zis «fie Australia»”, își amintește inventatorul român.

IMG_5648

„Am vrut să schimb ceva”

La început, inventatorul român a lucrat ca profesor în cadrul unei universități din Perth, iar apoi s-a angajat în diverse laboratoare, până în momentul în care a aflat că se va înființa un Institut de Cercetare în Biomateriale. „Din 20 de aplicanți din toată lumea, m-au ales pe mine, pentru că aveam deja 20 de articole publicate, așa am plecat din România”, povestește Traian Chirilă. Chimistul spune că a ales facă cercetări în domeniul oftalmologic pentru că „am privit situația de a fi orb extrem de dificilă și practic te pune în dificultate. Am considerat că domeniul oftalmologic este foarte potrivit să fac ceva important și folositor și am considerat necesară această descoperire”.

După aproape 20 de ani de cercetări, inventatorul român a reușit să realizeze prima cornee artificială din lume și, până în acest moment, peste 1.500 de oameni din întreaga lume au beneficiat de ea. „Atunci când corneea devine opacă, adică primul strat al ochiului, ești orb. În acest caz, sunt două soluții, transplant de cornee de la un cadavru sau corneea artificială. Ceea ce am dezvoltat eu a fost un progres”, explică Traian Chirilă.

Din păcate, inventatorul român nu a fost recompensat financiar pentru că a făcut această descoperire în domeniul medical, și asta pentru că directorul institutului la care lucra „a fost un ticălos de prima speță, mi-a spus că salariul pe 20 de ani a fost recompensa, nu am avut bani să plătesc pentru patente, nu am avut ce să fac”.

Traian Chirilă lucrează la o nouă invenție

Chimistul român spune că această cornee artificială pe care a inventat-o nu rezolvă în totalitate problema oamenilor care nu văd, fiind pacienți care nu au suportat corneea, astfel că a trebuit scoasă. Tocmai de aceea, Traian Chirilă lucrează la o nouă invenție. „Vreau să previn necesitatea unei cornee artificiale, folosind celule stem, pe care le cultivăm pe anumite substraturi, proteine din mătase, iar după ce cresc celulele, se dezvoltă, sunt implantate în ochiul bolnav, se contopesc cu țesutul gazdă și pacientul va scăpa de orbire”, a explicat Traian Chirilă.

Chimistul spune cu regret că România a uitat de el, deși a făcut o descoperire remarcabilă. Traian Chirilă a fost invitat o singură dată în țara noastră ca să vorbească despre corneea artificială, în anul 1997. Întrebat dacă regretă că nu a făcut această invenție în România, Traian Chirilă a precizat că „nu știu dacă aș fi reușit, pentru că nu aveți fonduri pentru cercetare, iar cercetarea este scumpă, iar cercetarea serioasă este și mai scumpă”.

Traian Chirilă a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Timișoara, ieri. „Traian Chirilă are un CV impresionant, de 67 de pagini”, l-a lăudat rectorul UPT, Viorel Șerban.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.