Peste o sută de pacienți grav bolnavi din județul Timiș au avut...

Peste o sută de pacienți grav bolnavi din județul Timiș au avut nevoie de tratament în străinătate, însă doar o parte și-au primit banii înapoi de la minister. Care este explicația

0
DISTRIBUIȚI

operatie-640x480

Pacienții cu afecțiuni grave din județul Timiș, care nu pot fi tratați în România și ajung în clinicile din afara țării pentru a se vindeca, pot deconta costul operațiilor sau tratamentului, prin bugetul Ministerului Sănătății.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Casei Județene de Sănătate Timiș, doar în primele nouă luni ale acestui an, 140 de pacienți au depus dosare de tratament în străinătate, în speranța că vor primi banii cheltuiți înapoi.


Totuși, dintre acestea doar 66 de dosare au fost decontate, Ministerul Sănătății a alocat suma de aproape 200.000 de lei. În aceste condiții, 74 de pacienți care au plătit sume uriașe în clinicile din străinătate pentru a se trata așteaptă ca reprezentanții ministerului să aloce noi fonduri pentru decontare.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății anunța că au fost aprobate toate dosarele de tratament în străinătate depuse până în prezent. „În prezent nu există dosare în aşteptare.  Când am venit la minister, doar o mică parte dintre dosare erau aprobate. Vom acorda o atenţie deosebită acestor pacienţi care nu pot fi trataţi în România״, declara Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății. Astfel, chiar dacă dosarele sunt aprobate, bolnavii sunt nevoiți să aștepte până când ministerul dispune de banii necesari achitării costisitoarelor proceduri medicale.

Costurile necesare pentru aceste operaţii sunt extrem de ridicate şi nu sunt incluse în pachetul de bază al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru  o terapie radioizotopică se ridică la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneală, care nu se poate face în România, cu intervenţie chirurgicală pentru cancer de colon, se ridică la 27.000 de euro. Aceste costuri sunt finanţate integral din bugetul Ministerului Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.