Povestea fotografiilor – manifest care au șocat o țară întreagă, spusă la...

Povestea fotografiilor – manifest care au șocat o țară întreagă, spusă la PRESSALERT LIVE. Cum defineşte Diana Pap libertatea FOTO&VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

soprana diana pap  la pressalert live (10)

A mers pe ideea de libertate fără să îi fie teamă de urmările gesturilor ei. Vorbim despre Diana Pap, soprană apreciată în orașul de pe Bega, absolventă a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Artista a venit la emisiunea PRESSALERT LIVE difuzată din studioul HDV, unde a prezentat povestea celor trei fotografii care au șocat o țară întreagă.

A postat pe Facebook la începutul anului o fotografie care o înfățișa cu pantalonii în vine, în posteriorul gol, pe o scoică de WC aruncată pe strada Zlatna din Timișoara. După trei luni de zile, a impresionat din nou – a fost fotografiată în centrul orașului stând relaxată pe un fotoliu în timp ce privea un televizor stins. În ultima, dar și cea mai extravagantă fotografie, pe care a postat-o pe Facebook la începutul lunii septembrie, apare dezbrăcată, cu o mască de gaze pe față, unde cu o mână își acoperea sânii, iar cu cealaltă ținea un trandafir roșu.

În urma postărilor fost apreciată de unii și criticată de alții, însă și-a asumat ambele variante și spune ea, nu i-a fost greu să accepte părerile contra. „Nu mi-a fost greu deloc. Mi-am asumat și varianta asta și într-adevăr, sunt lucruri care ies din tipar. Tocmai de aceea sunt de acord și cu părerile contra”, a spus Diana în cadrul emisiunii.

Vasul de toaletă aruncat în stradă

Prima fotografie a fost spontană. Soprana nu s-ar fi gândit că o scoică de WC poate fi aruncat în plină stradă, iar mai mult decât atât, în jurul ei să se adune și mai multe gunoaie. Împreună cu mama sa, a mers la locul cu pricina, iar în ideea de amuzament s-a lăsat pozată, fără să se gândească la faptul că fotografia va ajunge virală pe Internet. „A fost o manifestare spontană. Eu nu credeam că se propagă imaginea în halul în care s-a propagat. A fost doar amuzament și am intitulat fotografia «artă urbană». Arta, din punctual meu de vedere, este cea care are un mesaj. Am reacționat la acea mizerie aruncată în stradă pentru că la doi pași era o pubelă. Nu poți să pui un WC în pubelă, dar poți să îl pui lângă și se prinde lumea că e de aruncat. El a fost pus acolo și toată lumea a ales să arunce gunoiul în jurul lui. Mai mult decât atât, cei care au trecut prin zonă au fost nepăsători. Mama mi-a făcut fotografiile. Ea locuiește acolo. I-am propus să ne distrăm, să facem niște poze. Inițial a crezut că e o toaletă publică, din plastic. Apoi a intrat și ea în joc și mi-a făcut poze. Când m-a întrebat ce fac cu ea, i-am spus că o pun pe Facebook, iar de acolo s-a ajuns la presă și televiziune”, a povestit artista.

După presă și televiziune, Diana a ajuns și la Poliția Locală ca să „i se citească legea”.


„Cineva, o femeie, a făcut o plângere și am fost chemată să îmi fie citită legea. A venit polițistul acasă și m-a invitat la Poliție. Legea nu se potrivea cu ce am făcut eu pentru că manifestările artistice au altă încadrare. Mi-am dat pantalonii jos în domeniul public, iar asta a deranjat-o pe o femeie”, a povestit artista.

Referitor la cea de a doua fotografie, în care stătea relaxată și privea un televizor stins în centrul Timișoarei, Diana a spus că „nu a fost spontană cea de-a doua fotografie, dar am fost înțeleasă greșit. Era ziua în care  se puteau arunca acele obiecte în centrul orașului. Era momentul în care lumea venea să își arunce obiectele”.

Un trandafir și-o mască de gaze

Ultima fotografie apărută pe Facebook a stârnit și mai multe păreri pro, respectiv contra. Soprana a explicat în cadrul emisiunii că a fost provocată să realizeze respectivul cadru, dar nu pentru a fi interpretat ca un lucru adresat împotriva Continentalului. „Am fost provocată de cineva, dar nu am vrut să fac o poză împotriva Continental. Nu pot, în schimb, să trec nepăsătoare. Sunt oameni care suferă din cauza aceasta”, a spus aceasta în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Pentru că tot scenariul a fost gândit, protagonista a trebuit să facă rost de mască de gaze, după care și-a ales momentul potrivit și unghiul potrivit, iar în aproximativ trei minute a ieșit și rezultatul. De data aceasta a știut și cum procedează presa. „Am fost numai eu și persoana care a fotografiat. Am știut că duminica este liniște. Am ales momentul, după-amiază, când nu este trafic și nu a fost nimeni în zonă. Cadrul a fost făcut cu telefonul meu și am vrut ca imaginea să fie realizată astfel încât să o pot tăia cum vreau eu”, afirmă soprana.

La baza acestei povești stă libertatea, care pentru soprană înseamnă „să fii sincer, lipsit de inhibiții, să te manifești și să nu îți fie frică”. Prin această manifestare, Diana Pap nu protestează, ci vrea să le spună lucrurilor pe nume. „Au fost persoane care m-au întrebat de ce nu continui sau nu mă implic și le-am spus că nu vreau să protestez în acest mod. Este vorba despre manifestarea sinceră de zi cu zi și de a spune lucrurilor pe nume. Cred că am reușit să schimb ceva cu cele două fotografii. Cel puțin cei care au fost de acord cu gestul meu au văzut poate un simbol al libertății de manifestare, nu numai de opinie ci pur și simplu de manifestare. Sunt multe gesturi pe care ar putea să le facă și nu le fac. Dar cei care au fost de acord măcar s-au gândit la asta”, a concluzionat Diana Pap.

2 COMENTARII

  1. Daca e sa le spunem lucrurilor pe nume numai o curva putea sa apare goala in public si sa spuna apoi ce gest frumos a facut ea pentru viitorul nostru. Sper ca in viitor sa poata sa arate familie ieventualilor copii „superbul” ei gest pt binele comunitatii, cum a salvat ea prostii de rau. Ca un sfat inainte de apoza goala ar putea sa faca ceva sport ca sa arate cat de cat ca o femeie, imaginea a fost scarboasa, sa vezi o „femeie” care nu arata deloc bine dezbracata nu e chiar grozav, cred ca de la prea multa poluare i se trag formele, asteptam urmatorul protest si sunt curios ce mai poate arata, poate ca din cauza frigului trandafirul se v-a ofili….. oribila imagine.

    • Pana la „ofilirea” trandafirului si ca sa iti treaca „scarba”, (evident ca nu de mirosul de cauciuc) iti poti continua educatia estetica – si nu numai – admirand „fabuloase imagini” si te poti incalzi „lecturand” revistele preferate, gen „Plai cu boi”… de care e plina lumea. De boi, nu de reviste… asta ca sa spunem „lucrurilor” pe „nume”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.