Povestea unei trupe timișorene de LEGENDĂ, care revine din exil. Vezi amănunte...

Povestea unei trupe timișorene de LEGENDĂ, care revine din exil. Vezi amănunte despre primul concert la Timișoara după 24 de ani

0
DISTRIBUIȚI

podratzky

Legendara formaţie timişoreană Abra revine în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care va avea loc vineri 5 septembrie, La Căpiţe.

Formaţia care a luat naştere în 1984 în oraşul de pe Bega este alcătuită din Adrian Schwartz-Dinu, Christian Podratzky şi Vali Potra. „Repetăm deja de ceva vreme şi e formidabil. După nici măcar o repetiţie, s-a înfiltrat în noi feeling-ul ăla pe care îl știu de demult. E acea libertatea de a cânta în trei. Ne cunoaştem atât de bine şi funcţionăm ca şi ABRA atât de bine împreună. Dacă unul dintre noi ar fi altcineva, n-am mai funcţiona împreună. Suntem prieteni. Ultimul nostru concert oficial l-am susţinut la Bucureşti, în 1990. E drept, am mai cântat doi ani mai târziu la clubul Crossroads al lui Zsolt Szabo, dar neanunţat“, ne-a declarat basistul trupei, Christian Podratzky.

Deşi n-au mai cântat împreună pe scenă de mai bine de două decenii, cei trei muzicieni au lansat pe piaţă trei materiale discografice care au fost bine primite de melomanii din întreaga ţară: „La frumuseţea ei“, „Şapte“ şi „Data când totul e gata“. „E greu de spus de ce nu am mai cântat live în această perioadă. Am făcut trei albume, din plăcerea de a face muzica Abra. Primul album a fost cel în care am cântat piesele noastre de suflet din anii ’80, al doilea a ieşit foarte natural. Acesta (n.n. – „Şapte“) a fost un aproape dublu album, cu 15 piese. Ne-am întâlnit în studio şi am făcut albumul, fără repetiţii, atât de bine funcţiona totul între noi. L-am avut şi pe Mircea Baniciu la înregistrări. Cel mai recent album al nostru a fost «Abra», cu mai multe culori, cu mai multe nuanţe, unde am colaborat şi cu Mircea Baniciu şi cu membrii Blazzaj, şi cu Maria Chioreanu şi Luci Nagy din Bega Blues Band. Cred că acum vreo cinci ani eu şi Vali am tras de Dinu să cântăm live, dar cumva nu s-a legat. Acum s-a lipit treaba“, spune Podratzky, care a mai dezvăluit faptul că următorul concert al legendarei trupe va avea loc la Bucureşti, „probabil în primăvara anului viitor“.

În ceea ce priveşte perioada de aur a formaţiei Abra – care în anii ’80 a câştigat o sumedenie de premii la festivalurile studenţesşti din acele vremuri – basistul timişorean care trăieşte de mult timp în Germania recunoaşte că „au fost vremuri memorabile“. „Am avut multe concerte minunate. Unul dintre ele a fost la Craiova, unde înaintea noastră au cântat Redivivus. Sala avea scaune, iar la sfârşitul concertului lumea a aplaudat ca la congres. Dinu s-a dus la microfon şi a zis că «Noi n-am mai văzut aşa ceva». După care a adăugat «Nici voi». Trupa mea de suflet e Abra. În Rezident Ex am oameni care îi iubesc foarte mult, şi piesele lui Tavi le iubesc foarte mult. Dar cu Abra am crescut. Când am cântat în Pro Musica, a fost şcoala mea. Dar Abra e trupa mea de suflet. Aşa a fost şi în anii când am cântat în Germania, cu Poems For Laila sau alte trupe. Singurul regret este că nu am apucat să scoatem măcar o jumătate de disc în perioada de dinainte de Revoluţie. Nu eram noi atât de copţi încât să mergem cu sarsanale la Electrecord să înregistrăm ceva. Consider compoziţiile lui Dinu formidabile. Răsturnările de acorduri, piesele mixte care au totuşi o melodie grozavă. De asta consider Abra trupa mea de suflet“, a mai adăugat Christian Podratzky.
podratzky2

„A fost greu să alegem melodiile pentru concert“

În ceea ce priveşte mult-aşteptatul concert de comeback, băieţii vor avea parte de un invitat special.


„Iniţial ne-am gândit să luăm mai mulţi invitaţi, dar trebuia să invităm vreo şapte – opt persoane. După care am zis că atunci nu vom mai fi Abra Trio. Şi lumea aşa ne ştie, căci pe vremea aceea erau puţine trio-uri în România. Aşadar, vom face altă dată un concert cu mai mulţi invitaţi. Acum îl vom avea invitat pe Petrică Ionuţescu, un muzician grozav, care îmbogăţeşte piesele noastre. În deschidere îl vom avea pe Marius Iacovania, care va cânta cu un partener al său, care a cântat şi la ultima ediţie de TimRock. E un prieten bun cu noi, e din generaţia Jurrasic Park. Avem şi două piese noi, din care ne-am hotărât să cântăm deocamdată una singură. De pe primul nostru disc vom cânta cele mai multe piese, iar de pe ultimele două albume, câte trei piese. A fost greu să alegem melodiile. Unele, care au fost balade, le facem mai nervoase. Unele vor fi folk, altele nu. Dinu va cânta integral pe chitară nylon, asta va fi şi pentru noi o surpriză. Şi asta pentru că pe vremuri fiindcă nu puteai să cooptezi sunetul cu mixere făcute manual, de multe ori cânta pe chitară electrică“, a adăugat muzicianul.

Christian Podratzky şi-a început activitatea muzicală în Timişoara, la grupul Impact, cu care a susţinut concerte în întreaga ţară. Mai apoi, a cântat în legendara formulă de trio a grupului Abra, alături de care a câștigat o serie de premii la festivalurile de rock, printre care locul întâi cu Abra şi titlul de cel mai bun basist la festivalul de la Târgu-Mureş din 1986. Nivelul interpretativ şi talentul îl propulsează, în 1987, la cel mai titrat grup din Timişoara acelor ani, Pro Musica. Pe lângă numeroasele concerte, înregistrari radio/tv şi turnee ale grupului, înregistrează în 1988 albumul „Rockul Baroc”.

După ce a plecat în Germania, a activat în mai multe formule de acolo, inclusiv în cadrul binecunoscutei formaţii Poems for Laila, iar în ultimii ani a fost cooptat în supergrupul Rezident EX. În ceea ce priveşte stadiul muzicii autohtone, muzicianul consideră că există foarte multe talente, care nu ajung însă „la marea masă“. „Există un public pentru orice gen muzical. Dar, în România, e foarte greu să te zbaţi, să faci un turneu de exemplu. Degeaba pui evenimentul pe Facebook, se anunţă 20.000 de oameni şi vin 20. Talente sunt multe. Am văzut anul trecut la Made in TM instrumentişti foarte buni. Din păcate nu ajung la marea masă. Dar şi-n Germania e la fel. Acolo mergi să cânţi pe gratis în club, aici mai primeşti şi nişte bani pe cântare. În Berlin, unde stau eu, sunt vreo două mii de trupe. Aşa că peste tot e greu“, spune el.

Având în vedere că în ultimii ani muzicianul a fost tot mai des prezent în ţara noastră, am fost curioşi să aflăm dacă a luat vreodată în considerare faptul să se întoarcă definitiv în România. „Eu sunt designer şi până acum trei – patru ani am cântat mult în Germania. În ultimii ani am venit des în România. Evident că îmi lipseşte atmosfera de aici. În Germania dacă stai la o bere cu cineva discuţiile merg până la un anumit nivel. Aici e altceva. E alt film. Îmi lipseşte chestia asta balcanică. M-am gândit de mai multe ori să vin înapoi definitiv în România. Dar dacă ai o poziţie stabilă acolo… e altceva. Aici multe lucruri sunt şubrede, mai ales la o anumită vârstă. Dacă aş avea 20 de ani, imediat m-aş împacheta să vin înapoi“, ne-a mărturisit muzicianul.

Recent, melodia celor de la Abra „Străin printre străini”, a fost inclusă în discul “Muzici din diaspora – discul emigranţilor“, produs de Soft Records, care acompaniază cartea lui Doru Ionescu intitulată “Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale”. Revenind la concertul de comeback, o serie de muzicieni şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment. Printre fanii cei mai îndepărtaţi care vor veni special pentru acest eveniment în Timişoara se numără şi un meloman din Cambridge (Marea Britanie). Biletele pentru concertul de revenire al legendarei trupe costă cinci lei, iar ora de începere a spectacolului este 21.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.