Premieră în explorarea spaţială: India a plasat o sondă pe orbita lui...

Premieră în explorarea spaţială: India a plasat o sondă pe orbita lui Marte din prima încercare

0
DISTRIBUIȚI

planeta marte wikipedia

Sonda spaţială Mangalyaan, trimisă de India într-o misiune de explorare a planetei Marte, a ajuns miercuri pe orbita acesteia, reuşind totodată o premieră mondială în istoria explorărilor spaţiale, după ce vehiculul s-a înscris pe orbita corectă din prima încercare.

India a devenit prima ţară din lume care a reuşit să ducă la bun sfârşit o misiune spaţială spre Marte din prima încercare de acest fel. Succesul misiunii, lăudată pentru costurile foarte reduse, de doar 74 de milioane de dolari, va da un avânt programului spaţial început acum 50 de ani de India, în condiţiile în care noul premier de la New Delhi, Narendra Modi, a anunţat că doreşte să extindă programul printr-o mai bună infrastructură şi tehnologie.

India se alătură astfel unui mic grup de naţiuni – Statele Unite, Rusia şi programul spațial european – care au reuşit să trimită o sondă pe orbita sau să atingă suprafaţa planetei Marte. Însă celelalte naţiuni au eşuat de mai multe ori în încercările lor iniţiale.

După sosirea cu o întârziere de 12 minute, din cauza distanţei, a mesajelor radio de confirmare a poziţiei sondei pe orbita lui Marte, centrul de comandă al misiunii spaţiale, aflat în oraşul Bangalore, a fost scena manifestărilor de bucurie şi celebrare a reuşitei.

Premierul Modi, care a stat în spatele oamenilor de ştiinţă şi părea tensionat în ultimele momente, i-a felicitat pe specialişti.


„India a ajuns cu succes pe Marte. Felicitări tuturor! Astăzi s-a scris istorie. Am îndrăznit să ne avântăm în necunoscut şi am atins aproape imposibilul”, a spus Modi într-un scurt discurs susţinut la centrul de comandă al misiunii.

Experţii Organizaţiei Indiene pentru Cercetare Spaţială (ISRO) au comandat pornirea motorului principal şi a celor opt propulsoare auxiliare ale sondei, care au funcţionat pentru 24 de minute, controlând astfel viteza şi direcţia de deplasare a vehicului spaţial pentru o inserare lină pe orbita marţiană.

ISRO a efectuat luni un test al funcţionării motorului vehiculului spaţial, după ce propulsorul fusese oprit timp de 300 de zile, pe durata călătoriei sondei spre punctul de întâlnire cu orbita lui Marte. „Pornirea de test a motorului principal pe bază de combustibil lichid a fost încununată de succes… a funcţionat perfect, timp de patru secunde, cum era programat”, a anunţat luni, pe conturile sale de socializare online, Organizaţia Indiană pentru Cercetare Spaţială.

Sonda spaţială Mangalyaan a fost lansată în noiembrie 2013.

Scopul misiunii Mangalyaan este studierea suprafeţei şi compoziţiei minerale a lui Marte şi căutarea urmelor de metan în atmosfera planetei, având în vedere că acest gaz este legat de apariţia formelor de viaţă. Costurile acestei misiuni sunt de zece ori mai mici decât cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a înscris duminică pe orbita lui Marte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.