„Privește-mă în ochii”, proiectul INEDIT a ajuns și la Timișoara. Cum și-au...

„Privește-mă în ochii”, proiectul INEDIT a ajuns și la Timișoara. Cum și-au spus timișorenii povestea într-o singură fotografie FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-833879971">

ochi (13)„Stai cu capul drept, deschide ochii și uită-te în față” – asta a fost doar una din indicațiile pe care Andrei Mogan le-a dat celor care au venit să participe astăzi la proiectul „Look Into My Eyes” (Privește-mă în ochi). În urmă cu câteva luni de zile, tânărul a fost inspirat de o vorbă din popor, „Ochii sunt oglinda sufletului”, și a început ineditul proiect numit „Look Into my eyes” care se va defășura în mai multe orașe din România. Astăzi, proiectul a ajuns și la Timișoara unde au participat peste 20 de timișeni și timișoreni.

Duminică după-masă, Parcul Copiilor din Timișoara era plin. La intrare, pe partea dreaptă, mai multe grupuri de tineri așteptau la rând să li se fotografieze ochii. Printre ei se aflau și patru fete care au venit special pentru proiect tocmai din localitatea Gătaia. „Am aflat de la fosta mea profesoară de limba franceză. Ea a spus că ar fi interesant să venim, să vedem despre ce e vorba. Este impresionant cum de la ceva simplu s-a ajuns la ceva complex și prin acest proiect unii oameni pot descoperi ce ochi frumoși au. Am făcut acest efort pentru că Andrei are nevoie de susținerea noastră”, ne-a spus Denisa, o tânără din Gătaia, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Lângă cele patru fete, doi tineri șușoteau. „Bine că am aflat de la tine de proiect. Eu nu sunt de acord cu socializarea pe Internet. Mai bine vi și te intâlnești cu oamenii, vorbești cu ei, îi vezi”, îi explica Adi, prietenului său Robert care l-a anunțat de proiectul „Look Into My Eyes”. De partea cealaltă, pe o bancă, două tinere îi notau pe participanți pe coli de hârtie. Lângă nume treceau numărul pozelor în care apărea fiecare subiect.

„Procedura e în felul următor: ei vin, eu le dau o mapă, le fac poză în timp ce țin mapa în brațe, după care, separat, fotografiez ochiul cu un obiectiv macro. După aceea, cu ajutorul unui program de editare foto, pun ochiul în locul mapei pentru a obține imaginea finală. Trebuie să notez pe o coală de hârtie numărul fotografiei în care apare fiecare subiect deoarece nu îi cunosc și în acest fel aș putea să le încurc ochii”, a explicat Andrei.

De când și-a început proiectul, numărul participanților a crescut semnificativ și nu a fost dificil să își realizeze fotografiile. „O singură dată a trebuit să trag 10 cadre unei fete. Nu știu cum se făcea, dar îi prindeam ochiul doar închis. De fiecare dată clipea exact când eu declanșam. A fost amuzant, dar totodată dificil. În cele din urmă am reușit să fac o poză unde ochiul e deschis”, a spus Andrei.

După aproximativ două ore, toți participanții, dar și ochii acestora au fost fotografiați. Înainte de plecare Andrei nu a scăpat de întrebările tinerilor curioși. „În cât timp sunt gata pozele?”, „În ce oraș vei merge după Timișoara?”, „Câte poze ai făcut până acum?”. Toți l-au felicitat pentru inițiativă, i-au mulțumit și i-au urat succes pe viitor.

Expoziție alcătuită din 1000 de fotografii

Andrei are planuri mari și vrea ca acest proiect să fie cunoscut atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Următorul oraș de pe listă este Clujul, după care acesta vrea să ajungă în Iași, Brașov, Constanța și București. În total a realizat 250 de fotografi, dar nu se oprește până nu ajunge la 1000. Când și-a atins scopul, intenționează să organizeze o expoziție la București cu toate cele 1000 de poze. „Planul meu e să ajung în toate aceste orașe din țară, iar după accea să mă opresc la București unde sper să fac multe poze. Nu este neaparat ca Bucureștiul să fie ultimul oraș în care să ajung cu proiectul. Eu vreau ca acolo să prezint expoziția pentru că, fiind un oraș mare, este mai ușor pentru mine să mă fac remarcat”,  a explicat inițiatorul proiectului.

Pentru ca „Look Into My Eyes” să ajungă și peste hotare, tânărul speră să își găsească niște sponsori care să îl susțină financiar. „Deocamdată este o investiție proprie. Eu lucrez în Sibiu în domeniul ingineriei, iar în timpul liber ca fotograf la evenimente. Banii pe care îi câștig îi investesc în proiect. Nu este ușor, dar mă descurc. Vreau să cunosc multă lume pentru că în acest fel poate e cineva care mă va aprecia și mă va ajuta să extind această idee. În aproximativ două săptămâni, cei care au participat astăzi la „Look Into My Eyes” vor primi pozele, iar Andrei va pleca cu proiectul spre o altă destinație, Clujul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.