Raport: Gruparea Statul Islamic luptă cu arme americane

Raport: Gruparea Statul Islamic luptă cu arme americane

0
DISTRIBUIȚI

statul islamic voanews_com

Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane confiscate de armata irakiană sau destinate opoziţiei moderate faţă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, afirmă un raport publicat luni la Londra.

Acest studiu al „Conflict Armament Research” îşi sprijină analiza pe armele confiscate de forţele kurde de la combatanţii Statului Islamic în Irak şi Siria, în cursul unei perioade de zece zile în iulie.

Printre aceste arme se află o „cantitate semnificativă” de puşti de asalt americane M-16 ajunse în mâinile jihadiştilor.

Rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt „identice cu rachetele M79 livrate de Arabia Saudită forţelor ce operează sub egida Armatei Siriene Libere”, adaugă raportul.


Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie în anii ’80.

În Irak, Statul Islamic a reuşit să intre în posesia unei mari cantităţi de arme şi echipamente militare în iunie de la posturile abandonate de armata irakiană în nordul ţării.

În cadrul ofensivei lor şi preluării Mosul, oraş din nordul Irakului, jihadiştii au preluat controlul asupra unor vehicule Humvee americane.

Aceste vehicule, devenite în prezent ţinte ale unor atacuri aeriene americane, ar fi fost utilizate potrivit mai multor rapoarte în atentate sinucigaşe împotriva militarilor irakieni.

Statele Unite au investit şapte miliarde de dolari pentru a înarma şi antrena armata irakiană în scopul de a garanta securitatea ţării după plecarea trupelor americane la sfârşitul lui 2011.

Foto: voanews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.