Speranțe pentru sute de bolnavi din vestul țării. Când s-ar putea realiza...

Speranțe pentru sute de bolnavi din vestul țării. Când s-ar putea realiza din nou, la Timișoara, transplantul de rinichi

0
DISTRIBUIȚI

viorel bucuras

Cele aproximativ 500 de persoane din vestul țării care se află pe lista de așteptare pentru a primi un rinichi vor putea fi operate chiar la Timișoara. Și asta pentru că cel mai mare spital din vestul țării încearcă să obțină, din nou, acreditarea de la Agenția Națională pentru Transplant pentru a realiza astfel de intervenții.

Viorel Bucuraș, șeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, a declarat că, în acest moment, se încearcă strângerea de fonduri pentru renovarea a două săli de operație în care se va realiza transplantul renal. „Noi trebuie, din nou, să aplicăm la Agenția Națională de Transplant pentru acreditare, lucru care, cu noul management al spitalului, cred că se va realiza cât de curând.


Este nevoie să igienizăm două săli de operație, de a le renova. Noi am renovat cu forțe proprii două săli de operație și acum, prin acțiunile pe care le facem, prin sensibilizarea opiniei publice, încercăm să adunăm fonduri ca să venim în ajutorarea managementului pentru a renova aceste săli de operație necesare desfășurării în bune condiții a programului de transplant”, a precizat Viorel Bucuraș.

Potrivit șefului Clinicii de Urologie, investiția nu este foarte mare, și de aceea estimează că la începutul anului viitor lucrările vor fi finalizate astfel încât să se poată realiza primul transplant renal.

La Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii ‘80, însă centrul a fost închis pentru că au fost mai multe nemulţumiri din cauza faptului că o parte din rinichi erau prelevaţi de la persoane aflate în moarte cerebrală, în perioada comunistă. Centrul de Transplant Renal din Timișoara a fost redeschis în anul 1998 și, până în 2007, când a fost din nou închis, au fost realizate aproximativ 40 de operații.

„Există o echipă suficientă pentru efectuarea transplantului, noi ca și persoane avem acreditare, instituția nu mai are acreditare”, a mai spus Viorel Bucuraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.