Summit NATO istoric în Marea Britanie – Preşedintele ucrainean: Un plan de...

Summit NATO istoric în Marea Britanie – Preşedintele ucrainean: Un plan de armistiţiu va fi semnat vineri, la Minsk

0
DISTRIBUIȚI

nato_HQ_nato.int

Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina. 60 de şefi de stat şi de Guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei, scrie Mediafax.

„Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina.


Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu”, a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.

Grupul de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.O dronă survolează permanent zona hotelului Celtic Manor unde se află în acest moment liderii celor 28 de state membre NATO, însoţiţi de 4000 de delegaţi. Mii de filtre de securitate blochează accesul terestru neautorizat, potrivit trimisului Gândul în Marea Britanie.Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi liderii american, britanic, francez, german şi italian s-au întâlnit joi la Newport, în Marea Britanie, înainte de deschiderea oficială a summitului NATO.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a îndemnat joi pe rivalii din scrutinul prezidenţial afgan, să semneze un acord privind prezenţa trupelor străine în ţară începând de anul viitor, în condiţiile în care Alianţa îşi va retrage trupele de luptă până în decembrie, relatează AFP.

„Nu trebuie să ne ascundem, timpul este limitat”, a declarat Rasmussen, la sosirea la Newport, în Marea Britanie, unde va participa, alături de 60 de lideri ai Alianţei, la summitul NATO.

„Trebuie să ştim foarte rapid dacă aranjamentele de securitate necesare vor fi semnate de Guvernul afgan, deoarece este o condiţie prealabilă pentru prezenţa noastră în Afganistan după 2014„, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.